В Първомай отбелязват Деня на розовата фланелка

Изображение 1 от 5

    Денят на розовата фланелка се превърна в повод за много разнообразни инициативи в първомайските училища.

    С обличането на розова фланелка деца и учители казват „Не на тормоза в училище“ като така заявяват своята позиция за превенция на това опасно явления в ученическия живот. Тази година инициативата е на Министерството на образованието и Асоциация „Анимус“, които призоваха всички училища да се включат в отбелязването на този ден.

     

    В СУ „Златаров“ най-активни са учениците от прогимназиалния етап. Те облякоха фланелките и се строиха във формата на сърце, а флашмобът продължи с хоро. Във входа на училището си поставиха табло с рисунки по темата, а на всички влизащи в школото раздадоха изрязани от хартия розови фланелки. В часа по физическо възпитание, те посветиха срещите си също на Деня за борба с тормоза.

     

    С розови лентички отбелязват деня в ОУ „Св.св. Кирил и Методий“. На този ден е посветена инициативата учителите да бъдат заместени от ученици, като в по-малките класове в ролята на преподаватели влизат ученици от 5-8 клас. За малки и големи са подготвени презентации по темата „Какво е тормоз и неговите форми“. Училището е украсено с розови балони и има израбоени табла.

     

    Розови фланелки облякоха и учениците от ПГСС „Васил Левски“. Там подготовката започна два дена по-рано с разпространения призив всеки да дойде в последната сряда от месец февруари ако не с розова фланелка, то поне с нещо розово по себе си – шал, блуза, пола... В инициативата се включиха не само гимназистите, но и техните преподаватели. Денят в училище за всички започна с позитивни послания и детски песни, които внесоха много настроение, раздадени бяха флайери, обясненино беше какво е тормоз и какви са неговите форми.

    Гимназистите също направиха голямо сърце на двора на училището – хванати за ръце, символизиращи обединението им в борбата срещу училищния тормоз.

    С беседи и розови лентички „Не на тормоза“ казват и в ОУ „Георги Караславов“ - Дебър. Децата сами са решили денят да мине под знака на любезността.

    Денят на розовата фланелка се отбелязва всяка последна сряда на месец февруари.

    През 2007 г. деветокласник от Канада се появява на откриването на учебната година, облечен в розово поло. Така той си навлича обидите и подигравките на по-големите момчета. 
    Двама ученици - Дейвид Шепърд и Травис Прайс стават свидетели на тормоза. На следващия ден те купуват 50 розови тениски и да ги раздадат на съучениците си. По този начин децата изразяват своята подкрепа и съпричастност към тормозеното момче.

    Теодора Кирякова

    Източник: Parvomai.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини