КЗК проверява ”Музикаутор” за злоупотреба

Комисията за защита на конкуренцията е образувала производство срещу "Музикаутор“ за злоупотреба с господстващо положение.

Искането е на БНР, като медията твърди, че "Музикаутор“ нарушава принципа на равнопоставеност, като поставя общественото радио в по-неблагоприятно положение спрямо търговските оператори.

Възползвайки се от господстващото си положение, „Музикаутор“ едностранно налага на БНР условия, с които цели да постигне сериозен дисбаланс на радиопазара, твърдят от обществената медия.

Комисията за защита на конкуренцията вече се е произнасяла, че организациите за колективно управление на авторските права са в положение, което е равностойно на господстващо. 

"Музикаутор“ представлява над 95% от световния музикален репертоар, което определя по-силна позиция на сдружението при договаряне с БНР.

От 1 януари 2017 г. "Музикаутор" прекрати договора си с БНР и забрани в ефира на медията да звучи музика, чиито авторски права се държат от сдружението. 
На 16 януари обществената медия сезира Комисията за защита на конкуренцията. 

По-късно същия месец медията подаде съдебен иск и за санкциониране на "Музикуатор" за нарушаване на правилата на Европейския съюз  и националното законодателство. Съдебният иск е в защита на обществения интерес, засегнат от действията на "Музикаутор". В този смисъл той е и в защита на интересите на творците, които са лишени от достъп до своята аудитория и от възнаграждение за труда си, посочиха от БНР.

БНР се слуша повече след забраната на "Музикаутор"

Междувременно вчера Българското национално радио обяви 20% ръст в слушаемостта на програмите си през януари след наложената от "Музикаутор" забрана. Директорът на медията Александър Велев допусна, че това се дължи едновременно на променения музикален фон и силния откъм политически и новинарски събития месец януари, съобщи "Дневник".

От началото на годината БНР излъчва единствено музика с изтекли или "подарени" от авторите права, след като двете организации не успяха да се споразумеят за обща тарифа. 

Велев заяви, че очаква Министерството на културата да се произнесе по тарифата за права, поискана от "Музикаутор". Дружеството настоява за поетапен ръст на отчисленията до 4.4% от брутния приход на радиото, толкова, колкото са и процентите на частния радиопазар, като предлага известни отстъпки. Това би включвало и държавната субсидия на обществената медия, изчислена на 42 млн. лв., и би означавало БНР да плаща най-малко два пъти повече от останалите играчи, взети заедно. Велев обяви, че е малко вероятност радиото да може да си го позволи в неговия мандат.

Интересът към класиката, която в момента формира по-голямата част от музикалното оформление, може да бъде задоволен с нов дигитален канал, който медията се надява да пусне до края на годината заедно със 7 други. В близките месеци започва и проучване на аудиторията на БНР, което да доведе до съответната музикална реформа. Няма да сменяме профила на програмите, по-скоро ще откриваме канали с различни типове музика, заяви Велев.

Източник: dir.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини