От щаба на Макрон обвиниха Москва в кибератаки срещу кампанията му

Шефът на кампанията на независимия кандидат за президент на Франция Емануел Макрон обвини Русия в кибератаки срещу щаба му, предаде Дойче веле.

Ришар Феран заяви, че са засечени стотици, дори хиляди хакерски атаки, чиито следи водят към Русия.

В интервю за телевизионния канал France 2 той посочи, че зад вълната от посегателства срещу електронната инфраструктура на щаба стоят "сайтове, поддържани от руските власти".

Феран директно обвини Москва, че заради проевропейската позиция на Макрон води срещу него целенасочена кампания за дискредитирането му чрез фалшиви новини.

"Компютърните ни системи, бази данни и други сайтове бяха подложени на стотици, ако не хиляди хакерски атаки. И по странно съвпадение всички те се осъществяват през границите на Русия." - заяви шефът на кампанията на Макрон.

Той добави, че независимият кандидат вече се е обърнал към френските власти, за да бъде елиминирано руското влияние върху френската избирателна кампания.

Феран направи паралели между ставащото в страната и действията на руските хакери срещу Хилари Клинтън при президентските избори в САЩ.

Той подчерта, че Макрон е станал обект на руската пропаганда, тъй като се обяви за силна Европа и е готов да се бори срещу руското влияние, за разлика от другите кандидати.

След като прогнозите започнаха да сочат независимия кандидат като фаворит, държавните руски медии Russia Today (RT) и Sputnik започнаха масирано да излъчват негативна информация срещу него.

Американският експерт по киберсигурност Дейвид Граут, който оглавява южноевропейския отдел на компанията FireEye, заяви пред "The Financial Times", че "същите руски групи, които са отговори за пробива в компютрите на Демократическата партия в САЩ, имат желание и възможност да се опитат да повлияят" на изборите в Европа през тази година.

Източник: news.bg

Коментари в сайта

Последни новини