Едва 13 са регистрираните кучета през 2016 година

В Първомай, градът, в който има организирано Киноложко дружество и училищни клубове „Приятел на кучето“ има регистрирани 13 (тринадесет) кучета за цялата 2016 година.

Почти всички от тях са били освободени от таксата от 12 лева за година.

Регистрирането на кучета е едно от основните задължения на собствениците им. Това е начин да бъде следен броят на кучетата и предотвратени болести и епидемии, които се разпространяват чрез тях.

Таксата, която е 1 лев на месец или 12 лева за цялата година, се заплаща от стопаните до 31 март на текущата година. Събраните пари би трябвало да отидат за овладяване на популациите на бездомни кучета.

В същото време от плащането на тази сума са освободени кучета на инвалиди; служебни кучета в организациите  на бюджетна издръжка; кучета, използвани за опитни  цели; кучета, използвани от Българския  червен кръст; кастрирани кучета; кучета, които придружават или охраняват селскостопански животни, които се отглеждат в регистриран животновъден обект; кучета с поставен микрочип за първата година от неговото регистриране. От ОбА подчертават, че всички кучета подлежат на регистрация, независимо от това дали плащат или не такса.

От общинска администрация споделят, че нямат ресурс, за да извършват контрол дали собствениците са регистрирали четириногите си приятели. Когато попаднат на нерегистрирано куче, еколозите правят предписание.

Механизми за прилагане на задължението на собствениците да си регистрират кучетата има. Една от възможностите е да си съдействат именно с киноложките клубове и дружеството. Пеньо Запрянов сподели, че лично е раздал през миналата година променената Наредба за кучетата, а участниците са ползвали отстъпка, ако кучето им е било регистрирано. Въпреки това сеоказва, че първомаецът не е готов да си плаща за удоволствието да притежава домашн любимец. 

Не лоша идея е да се търси помощта на ветеринарите.

От миналата година на регистрация подлежат и ловните кучета, което означава, че по линия на Ловно рибарско дружество също може да се упражни контрол.

В същото време, във връзка с измененията на Закона за ветеринарномедицинската дейност и Наредбата за придобиване, притежаване, отглеждане на кучета - домашни любимци и овладяване популацията на безстопанствените кучета на територията на Община Първомай, Общинска администрация гр. Първомай уведомява собствениците на домашни любимци /кучета/, които са маркирани чрез татуировка, че в срок до 19.02.2017г. са длъжни да ги представят на ветеринарен лекар за поставяне на микрочип.

Така сроковете за собственици на кучета са два – за поставяне на чип до 19 февруари и за регистрация до 31 март 2017 година. 

Теодора Кирякова

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (3)

  • 1
    Bo
    Bobi
    2 0
    14:14, 10 фев 2017
    В общината има доста хора,които само чакат да стане 17 часа,за дойде края на работния ден.Много добре се знаят кои са.Не е трудно да се пренасочат за няколко дни да обиколят и да преброят кучетата по домовете.Явно на общината не и трябват пари от данъци,а тук става въпрос за хиляди левове,а не за лев -два!
  • 2
    Аз
    Аз съм!
    3 0
    17:53, 10 фев 2017
    Този град и тази община са тотално деградирали простаци с архаично мислене и култура...има само едно спасение- смяна на кмета и лакеите му и да се въведе ред и дисциплина. Червен град само с камшик се оправя!
  • 3
    Ем
    Емил Николов
    1 0
    20:53, 10 фев 2017
    Добре , съжалявам , извинявам се - пропуснал съм ! Помогнете ми само , като ме информирате , към коя точно служба в общината да се обърна , за да регистрирам своето куче и да си платя таксата , тъй като свободното ми време не ми достига и не мога да го пилея, като обикалям от стая в стая ................
Последни новини