Утвърдиха скандално главния прокурор на САЩ

Сенатът на САЩ утвърди сенатора Джеф Сешънс за министър на правосъдието и главен прокурор, предадоха Асошиейтед прес и Ройтерс, цитирани от БТА.

Това стана след бурни дебати и въпреки яростното противопоставяне на Демократическата партия.

Многоседмичната битка около кандидатурата на Сешънс завърши с вот от 52 на 47 гласа в негова полза. Това съотношение почти съответства на партийното разделение в горната камара на Конгреса.

Демократите твърдяха, че Сешънс - един от най-консервативните сенатори - е твърде приближен на президента Доналд Тръмп. Според тях той е твърд и преднамерен по въпроса за имигрантите, освен това няма да защитава правата на малцинствата и на гейовете, както и правото на жените на аборт.

Уличиха сенатора в расизъм

Особен шокиращ момент от дебатите вчера бе свързан със сенаторката демократка Елизабет Уорън. С процедурна хватка не й позволиха да прочете в залата писмо от вдовицата на легендарния Мартин Лутър Кинг (1929 - 1968, лидер на движението за граждански права в САЩ).

В писмото, написано през 1986 г., са посочени расистки изказвания на Сешънс, заради които на времето той не е назначен за федерален прокурор.

След като й попречиха да говори в залата, Уорън продължи да чете писмото на Корета Кинг в кулоарите на Сената. Това бе предавано пряко във Фейсбук, където демократката събра милиони зрители и горещо одобрение.

Ще бързат с клетвата на Сешънс

Сешънс е привърженик на съкращаването на данъците и държавните разходи, заради което си спечели прозвището "бюджетен ястреб". Той беше и яростен критик на външната политика на предишния президент Барак Обама.

Очаква се в най-близко време да бъде обявено кога той ще положи клетва. Администрацията ще бърза той да заеме поста си, защото положението в министерството на правосъдието е екстрено.

Миналата седмица Тръмп безцеремонно уволни и.д. министъра Сали Йейтс, която изрази съмнение в законността на неговата забрана за имиграция от няколко мюсюлмански страни.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини