Комисията „Шалапатов“: Договорите за паркингите ощетяват общината

    Далавери и редица неуредици е открила в документацията за отдаването на общински паркинги под наем от 2004 година насам Комисията за проверка на дейността на общинските предприятия, сделките с общинско имущество, процедурите по ЗОП и даренията на предходното управление с председател Димитър Шалапатов. В някои от тръжните процедури има явни нарушения, от други от подписаните договори личи явно самоуправство от страна на бившата кметска администрация по времето на Геориги Иванов, посочи Шалапатов  пред медиите днес.

    Това, което обаче се набива най-много на очи, е че през целия период винаги една и съща фирма-”Ем Комфорт” печели търговете, а някои от тръжните процедури са направени така, че като да са по мярка именно на тази фирма, обясниха още пред медиите представителите на Комисията Димитър Шалапатов и Росен Пеянков.

    За първи път „Ем Комфорт“ ООД  печели общинските паркинги през 2004 година. Но обстоятелствата около това също поставят въпроси, по -скоро риторични. Според фактологията тогава документално участват  първоначално две фирми - едната е на Дарина Паришева, другата „ РИС 99“, която в последствие  не е допусната до търга, тъй като не внася депозита си, както е по регламент. Като трета мераклийка за паркингите в града се поява и „Ем Комфорт“. Първа след наддаването с най-добра, сиреч най-висока оферта се класира фирмата на Дарина Паришева, която в последствие се отказва в полза на „Ем Комфорт“, предложила по-ниска цена, заради което е класирана и по-назад. Тогава  договорът е подписан за 3 години. През 2007 година обаче договорът с „Ем Комфорт“ е подновен, вече за срок от 5 години без решение на Общинския съвет. 

    Според Комисията „Шалапатов“ през 2012 година решение на ОбС за отдаването на паркингите като общинска собственост под наем вече има, но то е подменено отново от кметската администрация при обявяването на търга.  В решението на ОбС е записано, че тръжната цена за отдаването на паркингите трябва да е 10 410 лв. на месец. Вместо това от общината обявяват годишен наем с първоначална тръжна сума от 124 920 лева с депозит за участие 90 000 лева. Прави ни впечатление, че на търга не е постигнато почти никакво увеличение, защото участва единствено фирма „Ем Комфорт“. Така тя получава възможността от първоначално обявената за близо 125 хил.лв. сума да вдигне цената само с една стъпка - на 126 000 лева. 

    Обяснението за единствения участник според членовете на Комисията“ Шалапатов“, до което те стигат след преглеждане на цялата документация, е именно в пренебрегването на одобреното от общинарите решение - депозитът за участие в търга да е не по-висок от 10 000 лева и пускането вместо това на първоначална цена от 90 бона. „Това е реална спирачка за включване в търга на по-малки, но потенциални участници в него“, коментира Росен Пеянков.   

    Друго, което се набива на очи е, че търгът за отдаването на паркингите под наем през 2012 година е с твърде ниска първоначална цена. Тя е непроменена от търга през 2004 година, въпреки че 8 години по-рано за едночасов престой на паркинг хасковлии са плащали 0.50 лв., а в момента таксуването им е лев на час. „Цената при сключения договор през 2012 година с 10 годишна давност е идентична с тази през 2004 година, без да са отчетени никакви промени, наложени във времето,  инфлационните процеси, нито пък дори да се взима под внимание очебийният факт, че за това време колите в Хасково са двойно повече, таксата за паркомясто на час също е скочила два пъти“, посочи Шалапатов. 

    На практика сключването на договора за отдаването под наем на 13-те общински паркинга на „Ем Комфорт“ от 2012 г.е опорочен още в самото начало - при тръжната процедура. Затова Комисията“ Шалапатов“ е гласувала решение, с което ще предложи на кмета на Хасково Добри Беливанов разглеждане на договора и евентуално анулирането му, с мотив, че той е в ущърб на общината. Друго впечатление, което се споделя от членовете на Комисията, е разположението на паркоместата в синята зона в сравнение паркингите за отдаване под наем. Паркингите са на най-апетитните и оборотни терени в центъра на града, като този до НАП, например. „Това е зона, която спокойно може да е „синя“ и приходите да влизат директно в общинската хазна“, смятат членовете на Комисията и са категорични, че трябва да има преразглеждане на местата за паркиране в града и техния статут.

    „Фирмата ни е била винаги коректна. Участвали сме според правилата. Тези, които твърдят обратното да си прочетат отново документите, с които разполагат“, коментираха от „Ем Комфорт“.

    Източник: Haskovo.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (21)

    • 1
      66
      66666
      46 -47
      16:47, 8 фев 2017
      По-добре да платя един лев на час на ем комфорт отколкото в синя зона понеже синята зона е най тъпата в българия не е нормално ако се забавиш да ти сложат скоба или да ти вдигнат колата вместо да си платиш престоя при жълтите паркинги на ем комфорт просто си заплащаш престоя не ме интересува по какъв начин е спечелен търга те са по-добри за гражданите.ония ********* шалапатов да си затваря устата
      • Ни
        Ник Мик
        33 -7
        20:14, 8 фев 2017
        Смешник, после ЕМ комфорт ли ще ти асфалтират пътищата?
    • 2
      Кога ще осъдят Георги Иванов? Аз ще гласувам за тази партия която го вкара в затвора! Само приказват. Ето го казуса с паркингите, казуса със затвора, сградата в двора на у-ще Христо Смирненски ... и колко други неща. Какво чудо трябва да се случи за да го осъдите. Не ме баламосвайте предизборно. Този човек трябва да отиде в затвора за да знаят всички след него че който краде го наказват! Хайде да видим коя партия какво ще предприеме!
      • Ja
        Jack Bauer
        6 -3
        08:00, 9 фев 2017
        И аз!!!
    • 3
      Ба
      Бай Дончо
      24 -37
      17:35, 8 фев 2017
      Коментарът е скрит заради голям брой отрицателни гласове. За да видите коментара натиснете тук
    • 4
      Ян
      Янко Митев
      38 -33
      18:13, 8 фев 2017
      Самото име ********** ВОНИ!
      • Во
        вониш ти Янко
        29 -19
        19:05, 8 фев 2017
        аф, аф, пак Янко Митев са изказвъ. Що ни си глеаш работата бре катил.Какво пак облизваш
    • 5
      Да
      Да
      4 -4
      19:08, 8 фев 2017
      Ким Федрун баяу?
    • 6
      Ни
      Николай
      39 -23
      19:24, 8 фев 2017
      Браво на Шалапатов... вие го обиждате ама само той има смелостта да казва и нещата такива каквито са... !!!
    • 7
      За
      запознат
      36 -3
      19:33, 8 фев 2017
      Колкото и да подскача господин Шалапатов това е. Щом в търга участва човек от Любимец няма мърдане 100% е успял да спечели. Няма по пробивни и гладни жители от тях в областта.
    • 8
      Ни
      Ники
      39 -26
      20:02, 8 фев 2017
      Не знам с какво Ем Комфорт ощетяват общината, но знам как общината ощетява гражданите. Купих си стикер за годишно паркиране за синя зона. Само че, паркингите им все още не са почистени и въпреки мекото време и дъжда, на места има по 10-20 см. лед. Т.Е. СА НЕИЗПОЛЗВАЕМИ, НО ПЛАТЕНИ! За разлика от паркингите на Ем Комфорт, които са изчистени до асфалт.
    • 9
      Не
      Незапознат
      20 -1
      21:45, 8 фев 2017
      Винаги при всяка власт има група от хора които се опитват да влияят на политиците със цел облагодетелстване.В случая върху управниците на града.Лоби на фирма или фирми в Кметството.Това че ''ЕМ Комфорт''е взела най-апетитните места за паркинги и то на безценица всеки го знае.Или поне тези които се интересуват.Но по една или друга причина не се раздухваше това.Сега когато това е факт е интересно какво ще стане.Дали си струва да се плащат неустойки по евентуално разваляне на договора.Пари които ще трябва да се платят от бюджета на Общината.
      От всички нас.И ако това стане няма ли да попаднат в ръцете на други''наши''хора.Старата песен да се запее на нов глас с други изпълнители.Един от горещите картофи е изкаран.Да видим колко ръце ще изгори преди да бъде потопен в студена вода.Ако въобще се стигне до там.
    • 10
      Го
      гост
      21 -6
      21:56, 8 фев 2017
      Има смисъл общината да си върне паркингите само ако парите ще останат за да ги ползва самата община.Никога не стигат парите. Помня стария кмет как плачеше че в хазната нямало пари. Сега не плачат че няма пари, но винаги е по добре да има повече пари за да могат да се правят нови неща. Спортни площадки, детски площадки ...Така че по добре общината да си прибере паркингите.И без това само тя си ги чисти и асфалтира.
      • Го
        Гостенино
        18 -11
        23:48, 8 фев 2017
        Паркингите отдадени под наем се почистват , подържат,преобоядисват само от фирмата ,която ги стопанисва! По всяко време паркингите на Ем Комфорт са излъскани и годни за употреба ,ЗА РАЗЛИКА ОТ СИНЯТА ЗОНА, ЗА КОЯТО СЕ ГРИЖИ ОБЩИНАТА!
    • 11
      Ар
      Артист
      21 -8
      01:40, 9 фев 2017
      Ако питате мен тази офанзива си е пак чист пиар. Осраха се с снега. Нищо не правят, камо ли за синя зона. Сега пак друг им виновен.
    • 12
      Да
      ДА
      15 -14
      02:50, 9 фев 2017
      Ееее, то не остана фирма в тоя град на която новата власт да не сложи ръка. То бива алчнос, алчност сма чак пък толкоз.
    • 13
      Ки
      Кирил
      17 -11
      08:16, 9 фев 2017
      Ама Беливанов няма ли да си подава оставката.Целия град е леш те ми гледат на Ем комфорт договора.ТО ще им изтече мандата на тияНовата те още с проверкина документи се занимават
    • 14
      Iv
      IVAN
      19 -5
      09:00, 9 фев 2017
      Айде сега малко да помислим(ако можем,разбира се).Някой може ли да отговори откъде накъде частна фирма ще ползва най-апетитните места в центъра на града за частен паркинг?Защо цялата централна част,със всички паркоместа, да не е синя зона.Как така частна фирма ще прибира печалба от общинска собственост(пък дори и да плаща някакъв наем).Това според вас не са ли пропуснати ползи?Оттам следва и друг въпрос-кой позволи на частната фирма да има различни правила за платено паркиране в синята зона и на техните места.Как така в дните с официални празници синята зона е безплатна, а местата на Ем Комфорт платени?Мисля,че това се нарича пладнешки обир!
      Съвсем основателни са опасенията на комисията със съмнения за далавери от предишното управление.
      Нещо,което само хора които не живеят в града,не знаят!
    • 15
      12
      123
      24 -7
      09:08, 9 фев 2017
      Шалапатов,спри се! Цял живот беше комуняга,сега голям гербер стана! Лаладжия.
    • 16
      Jo
      John
      5 -1
      10:12, 9 фев 2017
      вижда се с просто око какво става зад бариерата - всички плащат, и преди бариерата в синята зона - до три коли разтеглят сината зона по Раковска и не плащат, от долната страна паркират - не плащат, никой не ги санкционира!
    • 17
      Тъ
      Търговец
      10 -3
      11:33, 9 фев 2017
      Редакцията трие коментари които казват нещо против "комисията"Шалапатов.Що така бе Миме?
    Последни новини