Екшън план за председателството ни до 7 февруари

Екшън план за подготовката на страната ни за председателството на Съвета на ЕС ще бъде изготвен до 7 февруари. Той ще бъде представен на президента три дни по-късно. 

Това каза служебният вицепремиер по подготовката на българското председателство на ЕС Деница Златева по БНТ. Няма как да ни се отнеме председателството на Съвета на ЕС или да се откажем от него, категорична бе тя. 

Сформирани са 202 работни работни групи, започнало е обучение на хората, които ще участват в организацията на събитията. Няма да има смяна на вече назначените експерти, добави Златева. 

Програмата на тройката Естония, България, Австрия ще се одобри до края на февруари, а националната на страната ни - малко преди началото на председателството, уточни вицепремиерът. Освен ремонта на НДК, ще бъде ремонтиран и Дом номер 2 в Бояна. Предстои обявяване на обществени поръчки и за логистика, хотели, микробуси. 90 души ще бъдат командировани в Брюксел. Работни места и заетост, енергиен съюз, миграция и сигурност и ЕС като световен играч са четирите приоритета на България. 

Има забавяне при културната програма, понеже по време на председателството можем да промотираме страната си в Брюксел, Париж, Лондон и на други места. Ще има и събития в България. Имаме и предизвикателството с комуникационната стратегия, т.е. как да промотираме председателството навън и в страната, добави Златева. 

Тя открои, че като цяло е доволна от наследеното, но има няколко области, в които трябва да се навакса.

Източник: offnews.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини