КРОС настояват за обществено обсъждане на бюджета на Смолян

Коалицията настоява бюджетът да бъде приет след обществено обсъждане и отчитайки указания на Министерство на финансите

На заседанието на Общинския съвет вчера, от КРОС настояха да се отложи приемането на Бюждет 2017 на Община Смолян, с аргумент за редица неспазени законови изисквания.

В разпространена до медиите декларация от най-голямата опозиционна група в местния парламент изтъкват, че не е спазена процедурата по Закона за публичните финанси- в 20-дневен срок(работни дни) от публикуване на Закона за държавния бюджет, да бъде проведено обществено обсъждане на бюджета на общината. След като държавният бюджет е публикуван на 9 декември 2016г., в периода 9.12.2016г. – 10.01.2017г. би трябвало общинската администрация да организира публично обсъждане на проекта за бюждет с гражданите на Смолян, което не се е случило, твъдят от КРОС. Според тях Община Смолян е в процедура по финансово оздравяване,а  проектът за бюджет не отразява необходимите параметри залегнали в Плана за оздравяване на общината, който е изготвен пред лятото. Друга съществена критика на КРОС е,  че предложеният от кмета Мелемов проектобюджет не отразява направените от Министерство на финансите специални забележки, нито пък указания за необходимите мерки за един реалистичен бюджет.

„Бюджет 2017 е същият като Бюджег 2016“, каза по време на представянето му г-н. Мелемов, което е крайно притеснително, смятат съветниците от КРОС. „Бюджетът трябва да бъде балансиран в приходната и разходната му част, спомена в изказването си председателят на групата на КРОС Кирил Хаджихристев, да бъдат преразгледани или прекратени онези договори, които носят вреда на общината, както и приемането на бюджета да се отложи, докато не бъдат отразени в него указанията на МФ“. 

СмолянБГвести.нет

Източник: Smolyan.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини