В САЩ, Франция, Япония, България има несъвършена демокрация

САЩ бяха понижени от пълна демокрация на несъвършена демокрация в индекс за състоянието на демокрацията на британски мозъчен тръст. България е на 47-о място.

САЩ бяха понижени от категорията на пълна или цялостна демокрация в категорията на несъвършена демокрация от британския мозъчен тръст Икономист интелиджънс юнит, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Причината за това понижение се дължи на факта, че в САЩ доверието на населението към работата на американските институции намалява. Този извод е направен в годишния индекс на Икономист интелиджънс юнит за състоянието на демокрацията.

В индекса се подчертава, че в САЩ тенденцията за недоверие на народа към институциите нараства още отпреди избирането на Тръмп за президент. Посочва се, че той по време на предизборната си кампания е съумял да използва тази отрицателна оценка на американските избиратели към техните управляващи.

В индекса по отношение на САЩ се казва, че в страната са се увеличили неравенствата, както и случаите на блокиране на закони в Конгреса, което възпира работата на американската демокрация. Заедно с това, финансовата криза и частичните преустановявания на работата на федералните служби са все повече причини за нарастващото недоверие на народа към институциите, казва мозъчният тръст, който е от групата, издател и на сп. "Икономист". 

Според тръста избирането на Тръмп в Белия дом и вотът на британците за излизане от ЕС са израз на дълбоко недоволство от настоящата система. 

Тези гласувания отхвърлят върхушката и са последица от демократичните слабости, а не причината за тях, допълва мозъчният тръст в своя годишен индекс.

В индекса са класирани 167 страни по света. 19 от тях са в категорията на пълни или цялостни демокрации. Сред тях са Канада, Австралия, Германия и скандинавските страни. 

57 страни са в категорията на несъвършена демокрация. Сред тях са Франция, Индия, Япония и Южна Африка, както и САЩ. 

Следват 40 страни в категорията на хибридните или смесените режими

Последната категория е на авторитарните режими и в нея попадат 51 страни.

В цялостната класация на всички анализирани страни САЩ са на 21 място, Великобритания на 16-о, Франция - на 24-о, Русия - на 134-о, Китай - на 136-о. На последно място е Северна Корея 167-о място, зад Сирия, Чад, Централноафриканската република и Екваториална Гвинея.
Лидер в цялостната класация е Норвегия.

Всяка година индексът на Икономист интелиджънс юнит е озаглавен по различен начин. Тази година той е наречен "Отмъщението на "клетниците".

Индексът показва, че в пълните демокрации (общо 19) живеят 4,5 процента от населението на света, в несъвършените демокрации (общо 57 страни) живеят 44,8 процента от населението на света, смесените режими (40 страни) живеят 18 процента от населението на света, а в авторитарните режими (51 страни) живеят 32,7 процента от населението на света.

Класацията по демокрация...

В общата класация пълни демокрации са страните от 1 до 19-о място. На първо място е Норвегия с обща оценка 9,93 при максимално 10. Следват я Исландия и Швеция съответно с оценки - 9,50 и 9,39. Накрая на 19-те пълни демокрации е Уругвай с обща оценка 8,17.

... и къде сме ние

В общата класация несъвършените демокрации са подредени от номер 20 до номер 76. България попада в тази категория с обща оценка 7,01 при максимално 10. Тя е на 47-о място.

Общата оценка се формира от оценки по няколко показателя. По показателя "изборен процес и плурализъм" България има оценка 9,17. По показателя "функциониране на правителството" България има оценка 6,07. По показателя "политическо участие" България има оценка 7,22. По показателя "политическа култура" страната ни е с оценка 4,38. По показателя "граждански свободи" България има оценка 8,24.

В категорията на несъвършените демокрации лидер е Япония. Това й осигурява в общата класация 20-о място с обща оценка 7,99. На последно място в категорията е Молдова. Това й осигурява 76-о място в общата класация с обща оценка 6,01. Общата оценка на САЩ, които са също в категорията и са на 21-о място, е 7,98.

В категорията на смесени режими попадат страните, подредени в общата класация от номер 77 до номер 115. Там първенец е Замбия с обща оценка 5,99, което й осигурява 77-о място в общата класация. На последното 115-о място са Мозамбик и Хаити с обща оценка 4,02.

В категорията на авторитарните режими са подредени страните в дъното на общата класация - от номера 115 до 167. Общата оценка на последната страна в тази категория - Северна Корея е 1,08. Русия, която е на 134-о място и е в същата категория, има обща оценка 3,24.

Коментари в сайта

Последни новини