Кой е проф. Огнян Герджиков?

Проф. Огнян Герджиков е роден на 19 март 1946 г. в София. Завършва Юридическия факултет на СУ "Св. Климент Охридски". Специализира във Виенския университет и в Хамбургския институт "Макс Планк". Автор на монографии и десетки статии в областта на търговското право. През 1993 г. - 1994 г. е зам.-ректор на Софийския университет.

На 5 юли 2001 г. е избран за председател на 39-то Народно събрание. На 4 февруари 2005 г. 119 депутати гласуват Герджиков да напусне своя пост и по този начин той е свален предсрочно от длъжността Председател на Народното събрание. Причина за това е "системно превишаване на правата и неизпълнение на задълженията му в рамките на неговата компетентност".

Избиран е два пъти за народен представител от листата на НДСВ. Председател на Парламентарната комисия по правата на човека и вероизповеданията в 40-ото Народно събрание.

Носител на орден "Стара планина". Владее немски и руски езици. Женен, с един син и двама внуци.

Със свой указ днес, 24 януари 2017 г., президентът Румен Радев назначи Огнян Стефанов Герджиков за служебен министър-председател на Република България.

"Нищо не ме притеснява, защото бих казал следното - ако съм кандидат и стана ли кмет на София, ще е добре, но ако не стана, ще е още по-добре." (пред в-к "24 часа")

"Политиката ми даде един специфичен опит, който никъде другаде не може да се набере. Научи ме на много неща - разбрах, че ако искаш да те намрази поне половината български народ, трябва да станеш политик. Така, че успях да го постигна. Надявам се, че другата половина няма да ме намрази." (при представяне на книгата си "Аз не бях политик")

"Пъпът ми е хвърлен в науката." (пред в. "Труд", 2004)

"Аз съм така устроен, че изпитвам много голяма симпатия към огромен брой хора." (пред в. "Труд", 2007)

"Замисълът на фактическото съжителство са децата, родени от него, за да имат произход. При гей двойките не е известно как могат да се раждат деца. Да, могат да се осиновят, има ин витро. Обаче когато се осинови едно дете, за да се възпита нормално, то има нужда от мъжко и женско начало. Не може при две жени едната да играе ролята на майката, а другата на бащата. За мен браковете на такива двойки не почиват на здрава основа." (в. "Стандарт", 2008 г. по повод законопроект за Семеен кодекс)

Източник: asenovgrad.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини