Русия не се тревожи от китайските ракети край границата й

Москва не възприема като заплаха развитието на въоръжените сили на Китай, заяви прессекретарят на руския президент Дмитрий Песков, цитиран от РИА Новости.

Той коментира днес пред журналисти медийните съобщения, че Китай разгръща междуконтинентални балистични ракети (МБР) по границата с Русия.

Във вторник китайският англоезичен вестник „Глобъл таймс“ (Global Times) съобщи, че според предварителни данни китайска ракети „Дуфън – 41“ („Източен вятър“, DF – 41) се разполагат в китайската североизточна провинция Хъйлундзян, която се намира край границата с Русия, в Манчжурия. Вестникът се позовава на информация и снимка, явили се в интернет.

Почти същото съобщение публикува е хонконгският вестник „Пинго-жибао“. Според него недалеч от Русия ще бъде разположени една от трите китайски бригади стратегически ракети „Дунфън – 41“.

„Китай – подчерта Песков – е наш съюзник, стратегически съюзник, наш партньор, партньор и в политическо, и в търговско-икономическо отношение... Ние не възприемаме военното строителство в Китай като заплаха за нашата страна.“

Мобилната ракета с наземно базиране „Дунфън-41“ е с двигател с твърдо гориво и може да прелети 14 000 километра. Зарядът й се разделя на 10 бойни глави.

Американски експерти смятат, че такава ракета би достигнала САЩ за 30 минути, следователно представлява стратегическа заплаха.

Източник: dir.bg

Коментари в сайта

Последни новини