Съдът: Брекзит само с одобрение на парламента

Британският Върховен съд реши, че правителството трябва да получи одобрението на парламента за Брекзит, предаде БТА.

Асошиейтед прес отбелязва, че това потенциално може да забави желаното от премиера Тереза Мей започване на преговорите до края на март.

Председателят на Върховния съд Дейвид Нюбъргър съобщи, че решението е взето с 8 на 3 гласа

Съдът освен това е постановил единодушно, че не е необходимо консултиране за Брекзита с местните парламенти в Шотландия, Уелс и Северна Ирландия.

Така Върховният съд потвърди вече взетото решение на Лондонския върховен съд, според което задействането на чл. 50 от Лисабонския договор, с което ще започнат двугодишните преговори с Брюксел, изисква подкрепата на депутатите.

Тереза Мей искаше да използва т. нар. кралски прерогатив - правомощия, които традиционно се държат от монарха и които позволяват решения по някои договори и други въпроси да се вземат без гласуване в парламента.

Премиерът обеща да започне процеса на развод преди края на март и, предвиждайки негативно решение на Върховния съд, правителството й бе готово да започне дебати в парламента възможно най-скоро.

Премиерът разполага с крехко мнозинство в Камарата на общините, но се очаква чл. 50 да бъде одобрен без затруднения, защото основната опозиционна партия, Лейбъристката, е обещала да не го блокира, отбеляза вчера Франс прес, цитирана от БТА.

Лидерът на Лейбъристката партия Джереми Корбин заяви преди два дни единствено, че неговата партия "ще внесе поправки, изискващи гаранции за достъп до единния пазар и защитата на правата" на работещите.

Днешното решение на Върховния съд засили надеждите на проевропейските политици, че ще могат да смекчат условията по излизането на Великобритания от ЕС. 

Привържениците на Брекзита възразиха с аргумента, че парламентът не би трябвало да може да отмени волята на избирателите, които гласуваха срещу членството в съюза на референдума от 23 юни.

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини