Меркел е най-честата жертва на фалшиви новини

Германският канцлер Ангела Меркел е била главната мишена на кампаниите с фалшиви новини в Европа.

Това съобщи източник, запознат с работата на специална работна група на ЕС, предаде ДПА, цитирана от БТА. 

Групата, създадена през 2015 г., за да противодейства на пропагандата и главно на фалшивите информации, пускани от Русия - е установила, че най-често Меркел е била във фокуса на дезинформационните кампании, зачестили през 2016 г. 

Експертите са се запознали с фалшиви съобщения, в които се твърди, че Меркел била познавала ислямистите, извършили терористичните нападения в Париж и Брюксел и била позирала за селфита с тях. 

Като цяло експертите намерили 2500 примера на дезинформация на 18 езика. Те отбелязват обаче, че това е само върхът на айсберга.

Най-чести теми на дезинформациите са предстоящото разпадане на Запада, рекламирането на Русия и представянето на Украйна като агресор в конфликта между двете страни. 

Миналата седмица Фейсбук заяви, че въвежда мерки за борба с разпространението на фалшиви новини в Германия, където след няколко месеца има парламентарни избори. 

Социалната мрежа каза, че разследващата медийна група "Коректив" ще бъде нейният първи външен проверител в Германия и че работи за включване на още организации. 

Фейсбук заяви, че скоро в Германия ще има възможности за по-лесно докладване за фалшиви новини. Миналия месец социалната мрежа предприе усилия за отличаване на верните новини от измислените информации. 

Фейсбук също така е критикувана в Германия за това, че не реагира достатъчно на словото на омразата.

Видеа по темата

Коментари в сайта

Случаен виц

Последни новини