Възкресяват Каспийския тигър 50 години след изчезването му

Каспийските тигри са едни от най-големите котки населявали някога Земята. Те обаче изчезнаха през 60-те години. Сега учени са се заели да ги върнат обратно.

Изследователите представиха план за съживяване на Каспийския тигър, с помощта на  Сибирския тигър - изключително близък в генетично отношение.

Те вярват, че големите котки – обитавали първоначално руските брезови гори, може да се адаптират добре към условията в Центарлна Америка.

По време на разцвета си, Каспийските тигри се срещаха в Турция и големи части от Централна Азия, включително Иран,Ирак и Северозападен Китай.

Те изчезнаха в средата на 20-те век, заради прекомерен лов, загуба не хабитат и недостиг на храна.

Отравянията и залагането на капани бяха насърчавани от бившия Съветски съюз до 30-те години, напоителните проекти през съветската ера унищожиха горите и тръстиковите масиви – жизненоважен хабитат за тигрите, и доведоха до изчезване на тяхната плячка.

Регионите, в които учените ще се опитат да върнат тигрите, са съобразени с числеността на населението в тях. Оказва се, че най-подходяща е делтата на река Или и намиращото се в непосредствена близост южно крайбрежие на езерото Балхаш с площ 7 000 квадратни километра.

Дивите свине, елените и сърните ще са основна плячка на тигрите. Това означава, че техните популации също трябва да бъдат възстановени до устойчиви нива. За това обаче може да са нужни десителетия.

Учените пресмятат, че ако пуснат в природата около 40 тигъра, след 50 години броят им може да се увеличи до 100. Цифрата на звучи внушително, но като се има предвид, че в дивата природа са остнали едва 500 сибирски тигъра, дори тези 60 животни ще са от изключителна важност.

Учените трябва да се уверят, че хората и тигрите ще могат да живеят в близост един до друг.

Каспийските тигри са по-малки от Сибирските, мъжките достигат тегло от 240 кг, а височината на възрастните е около 3 метра.

За сравнение лъвовете тежат средно 190 кг, ягуарите 96 кг, а леопардите рядко надхвърлят 31 кг.

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Коментари в сайта

Последни новини