Непорочно зачатие. Акула даде поколение без мъжка намеса

Леопардова акула стана първият известен екземпляр от нейния вид, който премина от полово към безполово размножаване. Това е наблюдавано от учени от Университета на Куинсланд в Австралия, според прессъобщението им.

Случаят е документиран в наскоро публикувано проучване. Става дума за женска акула в аквариум, на име Леони.

Леони вече е имала поколение от мъжка леопардова акула. Но през 2013 г. двойката за разплод  била разделена от съображения за пространство. 

През април 2016  три яйца на Леони се излюпили, въпреки че тя няма контакт с партньор от три размножителни сезона. Учените помислили, че може да е складирала сперма, но когато направили ДНК анализ, открили, че малките имат само клетки от Леони.

Този тип сексуалнo превключване се смята за безпрецедентeн. Има няколко наблюдавани случаи на безполово размножаване на акула, но никога след като е имала малки в резултат на чифтосване. Според изследователите случаят на Леони "има големи последици за опазването на вида и ни показва колко гъвкава е репродуктивната система на акулата."

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Мн
    много интересно
    1 0
    13:44, 18 яну 2017
    А казва ли се някъде от какъв пол е поколението? Защото това поколение според мен задължително би трябвало да е от женски род. Един вид клониране.
Последни новини