Асандж е готов да преговаря със САЩ за екстрадицията му


Джулиан Асандж, основателят на сайта Уикилийкс, публикувал американски поверителни документи, е готов да преговаря със САЩ по въпроса за екстрадицията му.
Това заяви неговият шведски адвокат Пер Самуелсон пред информационна агенция ТТ, цитирана от ТАСС и БТА.

"Той е готов на преговори по този въпрос и очаква инициатива от американска страна", заяви юристът.

Неотдавна основателят на Уикилийкс каза, че е готов да се съгласи на екстрадиция при условие, че американските власти помилват основния информатор на сайта - Брадли Манинг, който бе осъден на 35 години затвор.

Манинг, бивш американски военнослужещ, е със сменен пол и сега се казва Челси Манинг.

Вчера пресслужбата на Белия дом съобщи, че президентът Барак Обама е взел решение за смекчаване на присъдата на Манинг, така че тя ще бъде на свобода на 17 май т. г.

От 2012 г. Асандж живее в посолството на Еквадор в Лондон, след като поиска убежище в латиноамериканската страна, за да избегне екстрадиция в Швеция, където е заподозрян в сексуални посегателства. Асандж отрече тези обвинения и каза, че те са политически мотивирани.

Той се опасяваше, че от Швеция може да бъде депортиран в САЩ, а там го грозят 35 години затвор или дори смъртно наказание за публикуване на секретни документи.

Именно Брадли Манинг е предал на Уикилийкс над 700 000 военни и дипломатически поверителни документа, а също така и видеофайлове, свързани с американската военна операция в Ирак, в периода й 2009 - 2010 г.
 

Коментари в сайта

Последни новини