Изстрелването на най-компактната ракета се провали

Изстрелването на най-компактната ракета в света се провали, съобщи японската агенция за космически изследвания, цитирана от Франс прес и ТАСС.

Изстрелването на ракетата клас SS-520, първоначално планирано за 11 януари, беше отложено с няколко дни заради лошите атмосферни условия.

Ракетата с дължина малко над 9 метра и тегло 2,6 тона трябваше да изведе в орбита мини-сателит за наблюдение на земната повърхност, пише БТА. При изграждането на ракетата бяха използвани общодостъпни компоненти, което позволи на японската агенция да съкрати разходите до 400 милиона йени (3,6 милиона долара).

ТАСС цитира изявление на японската агенция, според което първият етап от полета е преминал нормално. Получените данни обаче показали, че горивото във втората степен на ракетата не се е възпламенило. След като летяла по инерция известно време, ракетата падна в Японско море, съобщава ТАСС.

АФП цитира изявление на японската агенция, публикувано по-малко от два часа след изстрелването. Според него агенцията е спряла работата на втората степен на ракетата, след като центърът за контрол загубил контакт с нея.

Коментари в сайта

Последни новини