Шоу в парламента за мажоритарния вот

Провали се извънредното заседание на правната комисия, която трябваше да обсъди промените в Изборния кодекс, внесени от ГЕРБ и от независимия Георги Кадиев.

Членовете на Правна комисия отхвърлиха дневния ред на комисията, включващ промените в Изборния кодекс, предаде "Фокус". 
Част от депутатите си тръгнаха от заседанието на комисията.

От "Шоуто на Слави", инициатори на референдума на 6 ноември за нови изборни правила, обявиха, че депутатите прилагат елементарна хватка. 

"За" дневния ред гласуваха 7 народни представители, "против" 10 и 0 "въздържали се", с което той бе отхвърлен.

Председателят на Правна комисия Данаил Кирилов от ГЕРБ подложи дневният ред на прегласуване и се обърна към своите колеги: "Променяте очевидно тактиката, няма аргументи и съображения да не бъдат обсъдени законопроектите. Ако искате да си тръгнете мълчаливо с едно вдигане на ръка, мисля, че това не е достойно парламентарно поведение и мисля, че това наистина би уронило престижа и на Правна комисия и на Народното събрание". 

При повторното гласуване дневният ред отново бе отхвърлен със 7 гласа "за", 9 "против" и 2 "въздържали се". 

Вчера ГЕРБ внесоха законодателни изменения в изборните правила, отнасящи се до мажоритарната система. Предложенията засягат прилагането на въпросите от референдума.

ГЕРБ предлагат не парламентът, а президентът да районира държавата. С предложението не се нарушавала Конституцията. От ГЕРБ предлагат още да се формират 240 изборни района в страната. На втори тур ще се явяват двамата кандидати, спечелили най-много гласове на първия тур.

Предложението за промени в Изборния кодекс е популизъм от страна на ГЕРБ във връзка с предстоящите избори, коментира народният представител от ПГ на "БСП лява България" Чавдар Георгиев, след като напусна заседанието на правната комисия. 

"Още от самото създаване подписката на гражданите, които искаха този референдум, бе от 6 въпроса, 3 от тях бяха определени за противоконституционни, което внася порок в цялата подписка. И да слушам политически палячовци, по-скоро шоумени, които се опитват да ме учат на демокрация просто е недопустимо“, каза Чавдар Георгиев.

По думите му разумните народни представители са гласували правилно в комисия, за да не се разглежда въпросът с промените в Изборния кодекс, отразяващи резултатите от референдума. 

Да не се крием зад процедурни хватки, ядоса се Георги Кадиев. Не трябва да се саботира вотът на над 2 милиона избиратели. Вземете се малко в ръце. Какво е това нещо - като деца в детска градина, продължи с критиките независимият депутат.

Според Явор Нотев от "Атака" заседанието е недостоен панаир за българския парламент. Мажоритарната система не е справедлива. При нея голяма част от избирателите остават непредставени, смята депутатът.

Не искаме да допринасяме за шоуто, то е довечера - коментира народният представител от ПГ на ДПС Четин Казак. Той посочи, че от ГЕРБ могат да внесат в зала законопроекта си, както са направили с проекторешението за референдума. "Ако искат, да си го вкарат в пленарна зала, комисиите са помощен орган", добави Четин Казак.

Източник: dir.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини