Прокуратурата: Дянков, Трайков и Прокопиев ще бъдат осъдени

Прокуратурата смята, че има достатъчно доказателства за "общност на умисъла между Симеон Дянков и Иво Прокопиев". Очакваме ефективни присъди за тях и Трайков.

Това обяви на брифинг говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова, след като по-рано днес бившият финансов министър Дянков се яви в следствието и му беше повдигнато обвинение за сделката с държавните дялове на енергодружеството ЕВН.

Той беше обвинен за престъпление по служба, свързано с приватизацията,  извършена през 2011 г. Според прокуратурата Дянков е превишил властта си, с цел да набави облага за инвестиционния посредник "БУЛБРОКЪРС" ЕАД в размер на над 1,2 млн. лв. Акциите били продадени на занижени цени и от това настъпили вредни последици за държавата - близо 21 млн. имуществени вреди, за което вече обвинен бившият министър Трайчо Трайков. 

Арнаудова подчерта, че престъплението се наказва с лишаване от свобода от 3 до 10 години и глоба от 3000 до 5000 лв.

Тя заяви още, че има както свидетелски показания, така и писмени документи, които показвали, че Дянков не е действал сам, а е имал съучастник в лицето на бизнесмена Иво Прокопиев ( той участва в компанията, част от която е "БУЛБРОКЪРС" - б.р.). 

„В частност обвинението на г-н Прокопиев се състои в това, че е подбудил и подпомогнал Симеон Дянков да извърши престъплението по служба, като е давал съвети, разяснения и е оказвал помощ точно по този начин да бъдат продадени 33% дял държавни акции в "ЕВН Електроразпределение България“, обясни говорителката на Сотир Цацаров, цитирана от "Фокус". 

Арнаудова добави, че прокуратурата ще уведоми за поредния обвиняем - Дянков,Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество, за да започне процедура по отношение на него.

„Считаме, че ще постигнем осъдителна присъда и за тримата обвиняеми - Дянков, Прокопиев и Трайков. Към този момент това е кръгът на обвиняемите лица, заедно с изпълнителния директор на „БУЛБРОКЪРС“, но разбира се, докато не приключи досъдебното производство, нищо не е окончателно“, изтъкна тя. 

Източник: dir.bg

Видеа по темата

Коментари в сайта

Последни новини