50 лева глоба, ако пътуваш без билет в междуградски рейс

Нередовен пътник в междуградски автобус ще се глобява с от 10 до 50 лв. С глоба от 50 лева ще се наказва пътник без билет или друг превозен документ за междуселищните превози, а с глоба от 300 лева пътниците за международните превози. 

Това решиха депутатите вчера, като приеха промени в Закона за автомобилните превози.

Законът предвижда също превозвачите да имат право само на два лиценза - за превоз на пътници и за товари. 

Депутатите гласуваха и промени, според които един и същ превозвач може да има само два лиценза - един за превоз на пътници в ЕС или в България и съответно лиценз за превоз на товари в ЕС и страната. Промените бяха приети единодушно с 115 гласа „за“

Депутатите решиха още формирането на цените и пределните цени за автогарово обслужване да се определят съгласно методика, утвърдена от министъра на транспорта.

Определянето на цените ще се определя на база категоризирана на автогарите. Цените ще могат да се актуализират веднъж годишно.

Съгласно приетите промени, когато маршрутът на междуселищна автобусна линия съвпада с маршрута на друга такава или пътнически влак и са от едно и също направление, между часовете на тръгване от общите им спирки трябва да има интервал. Интервалите между часовете на тръгване и редът за проверка на изискването се определят с наредба.

Източник: offnews.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини