Призракът на „Дизелгейт” надвисна и над „Фиат Крайслер”

Фиат Крайслер (Fiat Chrysler) е използвал софтуер, който манипулира данни за отделяните газове от негови коли, противно на закона за чистотата на въздуха в САЩ.

Това заяви вчера американската Агенция по околната среда на САЩ, цитирана от ДПА и БТА.

Така са били прикривани повишените емисии на азотен оксид. Софтуерът вероятно е бил монтиран на 104 000 коли с дизелови двигатели, уточнява агенцията.

По-рано вчера акциите на "Фиат Крайслер" поевтиняха с над 15 на сто при търговията на борсата в Милано след появили се информации в медиите, че компанията официално ще бъде обвинена.

След като търговията с книжата на Фиат Крайслер беше спирана няколко пъти днес, те поевтиняха с 16 на сто към 18:00 часа българско време и се търгуваха за 8,83 евро една, което бе спад с 15,66 на сто.

В сряда германският концерн "Фолксваген" (Volkswagen) се призна за виновен по три наказателни обвинения във връзка със скандала „Дизелгейт” и ще плати на американското правителство 4,3 милиарда долара, обяви главният прокурор на САЩ Лорета Линч.

Това е най-голямата глоба за автомобилна компания в историята на Съединените щати.

Нарушението на „Фолксваген” се състои в сложна схема за манипулиране на тестове за вредните газове, които отделят милиони, произведени от него автомобили. Концернът ще плати в САЩ 2,8 милиарда долара наказателна глоба и още 1,5 милиарда долара по граждански искове.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини