10 °C

Сметната палата не очаква община Първомай да изпадне в затруднено финансово положение

 • Сметната палата не очаква община Първомай да изпадне в затруднено финансово положение
 • Община Първомай не е между 56-те общини в затруднено финансово състояние заради високи плащания по дълга си, ниски приходи и слаб контрол. Информацията е изнесена от Сметната палата следизвършен одит за състоянието на дълговете в общините в периода от 01.01.2014 г. до 31.12.2014 г. и  оценка на натовареността на общинските бюджети за тригодишния период 2015 - 2017 г. 

  Основните изводи са за значително нарастване на общинския дълг. Има общини, в които увеличението е с над 500%.

  Към 31.12.2014 г. 82 общини нямат общински дълг, а тези които са получили кредите са изпълнили законовите изисквания - внасяне на предложение от кмета на общината за поемане на дълг; разглеждане и одобряване от общинския съвет; обсъждане на проектите от местната общност; определяне с решение на общинския съвет на параметрите на дълга; начин на обезпечаване; условия за погасяване и т.н.

  Нарушено съотношение: плащания по дълга спрямо размера на собствените приходи

  За период 2015-2017 г. общо при 14 общини съотношението дълг – приходи надхвърля 100 на сто, което е предпоставка за сериозни финансови проблеми за съответните общини.

  През 2015 г. в 35 общини съотношението на плащанията по дълга към собствените приходи е по-голямо от 30 на сто, като от тях:

  -  за осем общини: Карнобат, Бяла, Лесичево, Кнежа, Драгоман, Свиленград, Велики Преслав и Тунджа това съотношение е над 100 на сто;

  - за три общини: Малко Търново, Бобов дол и Никопол е над 200 на сто.

  През 2016 г. в 16 общини се очаква съотношението плащания по дълга към собствените приходи да бъде по-голямо от 30 на сто, като при две общини - Айтос и Гулянци, това съотношение е над 200 на сто.

  През 2017 г. в пет общини се очаква съотношението на плащания по дълга към собствените приходи да бъде по-голямо от 30 на сто, като за една община – Дряново, то е 138 на сто.

  Добрата новина е, че за сега община Първомай е далеч от тези показатели и спазва законовото изискване и плащанията по общинския им дълг не надвишават 15 на сто от средногодишния размер на собствените им приходи и общата изравнителна субсидия за последните три години.


  1 Коментар

  Хороскоп за 23.03.2017

  Овен
  Телец
  Близнаци
  Рак
  Лъв
  Дева
  Везни
  Скорпион
  Стрелец
  Козирог
  Водолей
  Риби

  Моля, изберете зодия

  ;
  Последни новини