Откриха роднини на доматите и картофите, на възраст 52 милиона години

    Изследователи откриха две вкаменелости на плодове от преди 52 милиона години в Южна Америка.

    Вкаменелостите може би ще ни помогнат да разберем по-добре как са еволюирали някои от най-разпространените растения днес, сред тях картофите и доматите. Оказва се, че генетичната им история може да е далеч по-стара, отколкото сме предполагали.

    Вкаменелостите са на дребен безкостилков плод от семейство картофови, който включва популярни видове като картофи, домати, чушки и тютюн.

    Въпреки че тези растения се срещат масово по цялата планета, ранната им история остава мистерия. До момента са откривани само няколко вкаменели семена. Досега не знаехме от къде и кога са дошли.

    Новооткритите вкаменелости обаче ще ни помогнат да попълним празнините в познанията си. Те са плодове на растението мехунка, покрити са с люспи и принадлежат към рода Физалис, това ги прави тясно свързани с томатиото – една от основните храни в Мексико.

    Вкаменелостите подсказват, че еволюционната история на това растително семейство е много по-стара, те ще помогнат на учените да разкрият повече за диверсификацията на семейството.

    Двата плода са открити в Патагония, Аржентина. Преди 52 милиона години районът се е отличавал с тропически гори.

    Учените открили още 6 000 вкаменелости на растения, но само тези двете принадлежат към рода Физалис. Запазили са се такива като удивителни характеристики като люспите им например.

    Плодовете са тясно свързани с томатиото, често срещано в мексиканската кухня, за него се характерните същите люспи, покриващи плодовете.

    До сега се смяташе, че този вид безкостилкови плодове е еволюирал едновременно с формирането на Андите – преди 25 милиона години.

    Сега се оказва, че това се е случило много по-рано – когато регионът е бил все още част от Гондвана, бил е много по-топъл и много по-близо до Антарктика и Австралия.

    Макар и да не знаем много за еволюцията на плодовете и зеленчуците, сме ставали свидетели на това как се променят след култивирането им.

    Екипът се надява че ще открие още повече информация за произхода на едни от най-популярните днес растения.

    Източник: Haskovo.NET

    Коментари в сайта

    Последни новини