Гигафабриката на Tesla за батерии започна производство

Огромният завод за батерии на Tesla, наречен Gigafactory, вече е започнал производство, съобщава Bloomberg. Заводът, който се намира в американския щат Невада, все още не работи на пълни обороти, но самото му отваряне се счита за една от най-добрите новини за Tesla в последно време. Компанията, която скоро обяви, че не е успяла да достигне целта си за доставка на коли през годината, сега ще може да си отдъхне поне за един от основните си проблеми - батериите за колите. Заводът вече е започнал производството на първите батерии, направени в Невада, като това беше поредно от списъка с дръзки обещания и цели на изпълнителния директор Илън Мъск.

Началото на дейността на завода е крайъгълен камък в изпълнението на целта на Tesla да електрифицира транспортната индустрия, като освен друго това е и първият завод за батерии в САЩ. Досега този пазар беше доминиран изцяло от Китай, Япония и Южна Корея. В завода вече работят близо 3000 души, като се очаква броят им да достигне общо 7000 чрез партньорство в предприятието между Tesla и Panasonic.

Единственият възможен път

През тази година Tesla трябва да пусне на пазара своя достъпен за широката маса Model 3, от който на практика зависят бъдещето на компанията и амбициите на Мъск за налагане на електрическите автомобили. Gigafactory всъщност беше единственият възможен път за Tesla и нейната цел да произведе 500 хил. автомобили Model 3 до 2018 г. Заводът е толкова важен, защото толкова голям брой батерии за коли в света просто не се произвеждат. Именно заради това Илън Мъск предприема една от най-важните стъпки към това производството на колите да зависи изцяло от Tesla.

Gigafactory започва работа, макар в момента да е готова една трета от целия завод. Той трябва да бъде завършен напълно до 2018 г. и така да увеличи двойно броя на литиевите батерии, които се произвеждат по света. Пълното натоварване на огромното предприятие е от особено значение за Tesla предвид историята на компанията, пълна с неспазени прекалено амбициозни срокове и цели. След пропускането на почти всички крайни срокове през последното десетилетие Tesla трябва да успокои своите инвеститори и клиенти с навлизането на финалната права при производството на Model 3.

Оптимистично към целите

Въпреки информацията за недостатъчните доставки компанията започва новата година в добра форма. Тя успя да спази обещанията си да помогне за електрозахранването в Калифорния, направи необходимите софтуерни ъпдейти на колите си, след като проблем с автопилота на Tesla доведе до смъртен случай през миналата година, и вече е започнала производството на батерии в Gigafactory.

Освен всичко друго първоначалните планове за Gigafactory бяха заводът да създаде 4000 работни места в Невада до 2019 г., а тези срокове се изместват с две години напред предимно заради бързата работа от страна на Tesla и Panasonic. 

Източник: capital

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Са
    само така
    2 -1
    15:26, 6 яну 2017
    а да ги видим след 5 години петролните държави и исляма
Последни новини