Риба тон продадена за 640 хил. долара

На първия за годината търг на известния пазар Цукиджи в Япония риба червен тон бе продадена за  640 хиляди долара.

Гигантската риба тежи 212 кг. Тя е уловена край бреговете на Ома, Северна Япония.

Цукиджи се намира в центъра на Токио и е една от туристическите забележителности на японската столица. Това е и най-големият рибен пазар в света. Първият търг всяка година привлича високи оферти от ресторантите, които залагат на голямата публичност. Тази година, на фона на предупрежденията, че десетилетията прекомерен улов в Япония и други страни са докарали вида на границата на изчезването, традиционното наддаване достигна почти рекорд.

Собственикът на верига ресторанти за суши Киоши Кимура наддаде над съперниците си за шеста поредна година. Все пак рекордът откак пазарът води статистика (от 1999 година) е рибата тон, която той купи през 2013 година за 1,3 милиона долара.

Кимура, чиито оферти са му спечелили прякора "цар на рибата тон", казва, че рибата е "малко по-скъпа, но аз съм щастлив, че съм в състояние успешно да спечеля на търг една риба тон с добра форма и размер".

Кимура допълва, че очаква с нетърпение да я сервира в ресторантите си. "Искам всички да опитате тази вкусна риба тон," казва той, като позира с рибата.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини