Apple нарече Nokia „патентен трол“ и заведе насрещно дело

Тази сряда Nokia заведе съдебно дело срещу Apple и я обвини в нарушение на свои патенти за технологии, използвани в iPhone, iPad и Apple Watch. Веднага след това компанията от Купертино заведе насрещно дело срещу финландската компания.

През 2011 година бе постигнато споразумение в продължилият повече от две години патентен спор между Apple и Nokia. Тогава Apple се съгласи да заплати компенсация на Nokia за използването на нейните патенти в iPhone. Според някои данни, Nokia е получила около $720 милиона.

В новия съдебен иск срещу на Apple срещу Nokia, подаден в калифорнийския съд, корпорацията от Купертино заяви, че Nokia е изключила част от патентите от споразумението от 2011 година „с цел изнудване за получаване на допълнително плащане„. Apple поиска от съда Nokia да заплати моралните и материалните щети, нанесени с нейния съдебен иск.

Юристите на Apple заявиха, че тяхната компания е винаги готова да заплати справедливата цена за използвани чужди патенти. „За съжаление Nokia отказа да дава лицензи за своите патенти при справедливи условия и сега използва тактиката на обикновен патентен трол, за да получи още финанси от Apple“.

След насрещния съдебен иск на Apple, цените на акциите на Nokia паднаха с почти 5%. По-точно с 4,65% – до €4,51 за една акция. Капитализацията на Nokia към вчерашния ден бе €26,45 милиарда.

Източник: kaldata.com

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини