Румяна Коларова: Конституцията трябва да се тълкува държавнически

Основният закон на България трябва да се тълкува държавнически, а не буквално. Такава позиция зае политологът Румяна Коларова по повод решението на президента Росен Плевнелиев да не назнача служебен кабинет, а да даде правото на новоизбрания държавен глава Румен Радев.

По думите й Конституцията не е нарушена, тъй като няма срок, в който трябва да се изпълни процедурата, а основният закон дава рамки, в който политиците правят своя избор.

Тя беше категорична, че Конституционния съд трябва да се произнесе има ли нарушение на разпоредбите със седем души единодушие.

Логиката на Плевнелиев беше да търси консенсус в политическата криза и да има съгласие, посочи още Коларова. Той търсеше и възможност за кабинет в този парламент и успя да принуди партиите да седнат и да говорят, тъй като не е политическо геройство да дойдеш и да хвърлиш един мандат, коментира тя.

Позицията на проф. Киров за това, че има нарушение на Конституцията, Коларова коментира, че е мнение на един човек. „Той е бил конституционен съдия и това е мнението на един юрист. За да е валидно мнението  на целия съд трябва становище на 7 конституционни съдии заедно”, заяви тя.

Според нея Румен Радев е вече готов и с кабинет и с администрацията си.

Източник: http://btvnovinite.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Случаен виц

Последни новини