33 °C

Създадоха радиоприемник от два атома в розов диамант (видео)

Учени от харварското училище по инженерни и приложни науки SEAS създадоха най-малкия в света радиоприемник в розов брилянт, съобщава Motherboard. Той работи заради дефект в кристалната структура, наречен NV център. Изследователите създадали този дефект в диаманта като заместили въглероден атом с атом азот и след това отстранили съседния въглероден атом. По същество, това създава дупка в атомната решетка от въглеродни атоми, която може да бъде използвана за насочване на отделни фотони или откриване на слаби магнитни полета на диаманта. Тези NV центрове имат фотолуминисцентни свойства, което ги прави силни и перспективни системи за квантовите компютри и фотониката.

Едно класическо радио се състои от захранване, приемник, преобразувател на електромагнитните вълни в електрически ток, тунер и говорител.

Източникът на енергия в диамантеното радио е зелена светлина, излъчвана от лазер, която възбужда електроните в центровете с азотна вакантност. Тези електрони са чувствителни към електромагнитни полета, така че радиовълните превръщат светлината в червена. Тя се пробразува от фотодиод (трансдуцер в този случай) в електрически ток. След това остава само електрическият ток да се превърне в звук с помощта на високоговорител или слушалки.

Работата си учените публуват в Physical Review Applied. Те подчертават, че радиото е невероятно здраво и работи при изключително екстремни условия - при температура над 350 градуса, например. 
Коментирай

За да добавите коментар, трябва да ползвате браузър с поддръжка на JavaScript или да позволите използването на JavaScript в браузъра си, ако то е спряно.
Впишете се с профила си, за да използвате разширените възможности при писане на коментари!
Екипът на Parvomai.NET ви благодари, че използвате кирилица. Отговорността за коментарите е на коментиращите. Сайтът не носи отговорност за коментарите, тъй като модераторите нямат техническа възможност да проверяват коментари 24 часа в денонощието. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обида на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от редакторите на сайта при установяването на този факт. Можете да докладвате за нередности и неподходящи коментари с иконата след "Отговор" - "Докладвай за нередност"

Във формата се използва анти-бот защитата на Google reCAPTCHA.

Хороскоп за 19.07.2019

Овен
Телец
Близнаци
Рак
Лъв
Дева
Везни
Скорпион
Стрелец
Козирог
Водолей
Риби
Моля, изберете зодия
Последни новини