Кунева иска предсрочни избори, за да се предотврати хаос

Ако има изчерпана легитимност на сегашното мнозинство, по-добре да вървим към предсрочни избори. Така ще се предотврати по-голям хаос. РБ е готов да участва на избори. Това заяви вицепремиерът е оставка и лидер на „Движение България на гражданите" Меглена Кунева в предаването "Панорама" по БНТ.

За преговорите за третия мандат Кунева каза, че всеки път, когато се правеше крачка и се намираха пресечни точки с ПФ, ГЕРБ излизаха и казваха, че няма да подкрепят нов мандат в това Народно събрание, т.е. няма мнозинство. Днес Парламентарната група на РБ именно с тези аргументи взе решение РБ да върне мандата. Това ще стане още в понеделник или вторник, когато президентът определи кога ще е срещата за връчването, защото на всички е ясно, че най-голямата политическа сила ГЕРБ няма да подкрепи, каза още тя.

Освен математика, изборите са и въпрос на легитимност - ако тя е изчерпана, значи се отива на избори – това всъщност е решението на Групата. Преди това ИС на РБ реши, че няма да участваме с политически фигури в служебен кабинет, припомни още Кунева.

На желанието за още едно заседание на Изпълнителния съвет на Блока, няма да пречим. Трябва да има диалог и е по-добре всички да са с еднаква убеденост в общото решение на Парламентарната група, преди да се връчи мандатът, каза още лидерът на ДБГ. Става дума за съзнателни политически решения – кое е по-добро за страната, добави още Кунева и подчерта, че РБ ще бъде единен на предстоящите избори.

По думите й, заявката на президента Плевнелиев, че ще даде третия мандат на РБ е признание за конструктивната сила на Реформаторите в обществото. За РБ има три важни неща – правилата, свободата и справедливостта, каза Кунева. Тя добави, че програмата на ДБГ в частта за съдебната реформа отразява голяма част от проблемите, обявени днес в протеста на съдиите и че има редица неща в съдебната система, които трябва да се свършат, и по отношение на натовареност, и на битови условия, и брой дела, които се падат на всеки съдия, които са над два пъти над средния брой за страната. Заповедните производства продължават да са над 1/3 от всичките им дела, а отдавна трябваше да са минали към съдебните изпълнители. Много неща могат да се направят през закон, но, за съжаление, нищо по-малко от Конституцията не е интересно за българските политици, каза още Кунева. Властта не е самоцел – тя трябва да дава решения на точно такива въпроси, добави Кунева и прогнозира, че ако в страната няма правила, ще се роди хаос, а след него следва авторитаризъм.

По думите й, ГЕРБ са дългосрочен партньор на РБ, но ако подкрепят принципите на РБ за правила, свобода и справедливост. Това са и трите стълба, на които трябва да стъпят промените не само в България, но и в цяла Еропа, посочи още тя и бе категорична, че ДБГ няма да участва нито в популизъм, нито в аритметики с мандата.

Източник: offnews.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини