Климатичните промени са причина за гигантската лавина в Тибет

Изображение 1 от 2

    Гигантската лавина в западната част на Тибет е причинена от климатичните промени, показва ново изследване на университета на Охайо и учени от Китайската академия на науките, резюме от което е публикувано на EurekAlert!.

    Лавината се падна на 17 юли 2016 год. Тогава буквално за 4-5 минути 70 милиона тона лед рухнаха от ледника Ару и погребаха 10 квадратни километра от съседната долина. Причина за високата скорост е водата, която вероятно е покривала склона и е намалила триенето.

    В изследването е направен анализ на сателитни снимки и по тях е определен точния обем на леда, свлякъл се в долината. Изследователите са направили модел на лавината с компютърна програма. Симулацията показала, че именно наличието на вода е било решаващо за катастрофата. Близката до Ару метеорологична станция е регистрирала повишаване с 1,5 градуса Целзий на средната температура през последните 50 години, затова изследователите смятат, че лавината е паднала заради топенето на самия ледник. 

    Досега Западен Тибет се смяташе за незасегнат от глобалното затопляне. Но снежната покривка в южната и в западната му част се топи бързо и учените алармират за опасността лавини да паднат и от съседните на Ару ледници.

    Източник: Haskovo.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини