Появяват се все повече доказателства, че мазнините са гориво за раковите клетки

Учени откриха, че клетките отговорни за разпространението на рака в тялото на мишка имат слабо място – те се нуждаят от определени мазнини, за да растат.

Екип от изследователи демонстрира, че след като бъде попречено на клетките да абсорбират мазнините, спира образуването на нови метастази. Надеждите са, че откритието ще помогне за лечение на коварното заболяване при хора.

Разсейките са основна причина за смъртните случай сред раковоболните пациенти по света. Досега учените не успяваха да разберат как и защо раковите клетки се отделят – процес който изисква множество енергия, как се придвижват из кръвообращението и пускат корени на друго място в тялото.

В миналото се смяташе, че захарта е основното гориво за рака, но изследване, проведено по-рано през годината демонстрира, че всичко което знаем за метастазите е погрешно. Дали мазнините не са отговорни за разпространението на рака в тялото ?

Сега ново изследване подкрепя тази хипотеза.

Екип учени идентифицирал клетките, отговорни за разпространението на рака на устата при мишки и установил, че мастните киселини играят ключова роля в процеса – включително палмитиновата киселина, основна съставка на палмовото масло.

Те стигнали до това заключение след като наблюдавали високи нива на рецептрония протеин CD36 в метастатичните клетки. Той помага на клетките да абсорбират липидите.

Високата експресия на CD36 е отговорна за лошите медицински резултати при пациенти с рак. Затова екипът решил да разбере какво ще се случи, ако рецепторът бъде блокиран.

Оказало се, че когато експресията на CD36 бъде блокирана в раковите клетки, това спира разпространението на болестта в телата на мишките. Първичният тумор обаче продължава да нараства.

“Смятаме, че метастатичните клетки разчитат на определени мастни киселини, че без тях не биха могли да оцелеят”, казва оглавяващият изследването Азнар Бенита. Той обаче признава, че все още не успяват да разберат точния механизъм, при който блокирането на CD36 оказва толкова силно влияние върху метастазите.

Въпреки че на екипът му предстои още много работа, резултатите сочат, че този подход работи дори когато ракът вече е дал метастази.

При мишките, блокирането на CD36 с антитела елиминирало 15 % от метастазите, а останалите тумори се свили с поне 80%.

Изследването демонстрира още, че мишките подложени на богата на мазнини диета имат повече и по-големи тумори в лимфните възли и белите дробове – знак, че се разпространяват, - в сравнение с мишките на нормална диета.

Учените уточняват, че изследването е проведено с човешки ракови клетки инжектирани в мишки, няма гаранция, че методът ще работи и при хората.

За момента не са издадени препоръки да се откажете от мазнините в диетата си, за да спрете разпространението на рака – особено като се има предвид, че много раковоболни пациенти се нуждаят от повече енергия, за да подъдржат добро здравословно състояние.

Екипът обаче вече работи по създаването на антитела срещу CD36 при хора, като се надява да ги тества в клинично изпитване в рамките на следващите 5 години.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини