С безплатен лифт откриха ски сезона в Пампорово, наплив от скиори по пистите

    С много слънце и прекрасно време днес в Пампорово беше открит туристическия ски сезон 2016-2017г, като за пръв път скиори и любители на зимни спортове ще могат да карат на две ски зони-тази в Чепеларе, на връх Мечи чал и в самия курорт. Още с отварянето на лифтовете в 8.45ч. на 10 декември се наредиха опашки от желаещи да сърфират по пистите, които според познавачитеса перфектни. Само до обяд в първия ден от старта на сезона, когато по традиция лифтовете са безплатни, бяха преминали около 7-8 хиляди души, коментира изпълнителният директор на „Пампорово“АД Мариян Беляков. По традиция ски сезонът в Пампорово стартира с безплатен лифт в деня на откриването и промоция за скиорите до 19 декември, когато е началото на празничния пик преди Коледа и Нова година, когато курортът се пука по шевовете, а за предстоящите празници се очакват около 30 хиляди души.

    Тази година еднодневната карта за въжените съоръжения поскъпва с два лева и ще се предлага за 55 лв. Новост за новия сезон е въвеждането на семейните пакетни лифт карти за почивки от над 6 дни на семейства с едно или две деца, като отстъпката за лифт картите ще бъде между 7 и 12 %. От тази година двата курорта вече се свързват, след като Бориславова придоби собствеността и върху лифта в Чепеларе. Там цената на дневните карти за възрастни в ски зоната на връх „Мечи чал“ ще бъде 40 лева, а в промоционалната седмица от 11 до 18 декември ще се кара срещу 29 лева. Между Чепеларе и Пампорово ще има организиран транспорт с автобуси, който ще се движи на интервали от 15-20 минути. 

    Официалното откриване на 10 декември започна в 12 .00ч. , а на трибуната се качиха министърът на туризма Николина Ангелкова, собственикът на „Пампорово“АД Бориславова Цветелина, кметовете на Смолян и Чепеларе Николай Мелемов и Славка Чакърова, областният управител Недялко Славов и олимпийската шампионка по биатлон Катя Дафовска. Сред гостите бяха и шефът на БАХР Благой Рагин и зам-министърът на спорта Марков. Минута мълчание запазиха всички в памет на жертвите от жестокия взрив в Храбрино, който тази сутрин отне 5 човешки живота, а десетки други са ранени.

    "Тази година две зони с една карта е новото за зимния туристически сезон. Всичко ,което правим го правим с огромна воля и усилия. Ще продължим така и занапред“, приветства всички гости Бориславова и допълни, че спорде всички очаквания следващата седмица ще се отвори и ски зоната в Чепеларе. Осем нови микробуса ще осъществяват връзката между Пампорово и Чепеларе, а всички закупили карта за лифтовете в Пампорово и Чепеларе, ще ги ползват безплатно и ще карат в двете ски зони.

    Ангелкова прогнозира един много успешен зимен сезон в Пампорово, който е един от любимите курорти на българи и чужденци. От януари до септември тази година курортът е посетен от повече от 92 хиляди души и има ръст от над 10%. Прекрасни условия за зимни спортове и културно-историческо богатство на региона, минерални извори дават основание да се вярва, че курортът ще продължи да се развива като целогодишен такъв“, каза Ангелкова.

    За миналата година Пампорово е посетен от над 68 хияд идуши и са реализирани повече от 240 хияди нощувки. Според данните от ранните записвания към момента се очаква ръст на туристи от 5-7% . Най-доброто международно събитие след Олимпиадата е Интерски Пампорово през 2019 г припомни Ангелкова, а родопският курорт се превръща и в най-големия ски курорт на Балканите след обединението му със ски център „Мечи чал“ над Чепеларе. Пътищата са ремонтирани и достъпът е улеснен, което ще привлече допълнително туристи. Според Бориславова свързването на двете ски зони ще даде възможност двата курорта да станат целогодишни успешни дестинации у нас. Вече са закупени оръдията за изкуствено заснежаване и още тази зима ще бъдат поставени.

     Продължава процедурата на събиране на разрешения за свързване на Пампорово и Чепеларе с лифт, затова  за сега връзката ще е само пътнен транспорт. Предстои да се подпишат и договори с частните собственици на гори, през чиито терени ще премине бъдещото съоръжение.  Амбицията е да се разширят двете зони, като тази над Чепеларе има огромен потенциал със северни зони, където могат да се направят още много добри писти, разкри част от плановете на дружеството Бориславова. Направени са приблизителни трасета и калкулации, има много възможности, отрицателната йонизация също е уникална даденост, която също може да се използва. Бориславова смята да инвестира и в балнеотуризъм и в много други оздравителни процедури, свързани с даденостите на региона, тъй като в Родопите е едно от най-добрите места за лечение на диабет, белодробни заболявания и други, както за и подкоговка и възстановяване на спортисти. „Искаме да предложим универсален продукт, който ще бъде приятна изненада за всички и ще даде много възможности за допълнители възможности за развитие на малък и среден бизнес. Още от тази година започваме“, каза в заключение мажоритарният собственик на „Пампорово“АД.

    Щиляна Чакърова

    Източник: Smolyan.bgvesti.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини