Честваме Света Анна - покровителка на брака и семейството

На 9 декември Българската православна църква чества деня на Света Анна - майката на Дева Мария. На днешния ден, т.нар. Зимна Света Анна, се отбелязва нейното зачатие, а на 25 юли - кончината й. Светицата се смята за покровителка на брака, семейството, майчинството, закрилница на девиците, вдовиците и бременните жени.

Дълго време Йоаким и Анна нямали деца. С молитва и надежда дошла вестта за дългоочакваната рожба, която ще бъде наречена Мария. Благодарната майка обещава да посвети детето си на служба на Бог и на тригодишна възраст Мария е отведена във Втория храм.

Народните поверия препоръчват на днешния ден жените да не работят, нито да пипат вълна, за да не се разболяват децата им. Момите пък пускат пшеничени зърна в ново гърне с вода. Ако те покълнат до Нова година, това е знак за скорошна женитба.

Народът почита този ден и като празник на врачките, припоня Нова тв. Нощта, предхождаща празника, е време на заклинания, прокоби и магии. Тогава магьосници, вещици и врачки най-лесно установяват връзка с дявола, мъртвите и демоните.

Те се появяват около огъня като мушици. Затова, пред всяка врата, стопаните палят огън с тор и ръсят пепел и просо около стопанските постройки.

Имен ден празнуват Ана, Анна, Анка, Ани, Янко, Янка.

Източник: dir.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини