Cassini изпрати първи снимки от новата си орбита

Изображение 1 от 2

    Космическата сонда Cassini успешно започна своята последна мисия и навлезе в нова, по-близка до Сатурн орбита. Това ще позволи на сондата да мине много по-близо до Сатурн преди да изгори в неговата атмосфера през септември 2017 г. Cassini вече изпрати и първите снимки от новата гледна точка, съобщи НАСА.

    В новите кадри се вижда северният полюс на Сатурн както и неговата уникална шестоъгълна буря. Снимките са направени от около 644 000 км. над планетата.

    Кадрите са доста малки, само 256х256 пиксела. Изчисленията на астрономите показват, че един пиксел е равен на около 153 км. Това е достатъчно, за да могат да се определят мащабите на бурята, която освен с необичайна форма е и най-голямата и продължителната в Слънчевата система. Само една от страните на бурята е широка колкото Земята.

    На фона зад планетата се виждат и пръстените на Сатурн. Cassini ще обикаля в тази орбита до 22-ри април 2017 г. ПРез това време тя ще мине през пръстените и ще ги анализира, като ще направи и снимки. Cassini ще направи общо 20 подобни обиколки.

    След април, започва последните 22 обиколки на Cassini, които ще се направят в пространството между Сатурн и най-вътрешния му пръстен, което е с широчина 2400 км. На 15-ти септември 2017 г. Cassini ще бъде насочен към атмосферата на планетата, като ще предава информация за нейния състав до последния възможен момент преди да загуби сигнал.

    Източник: http://www.vesti.bg

    Видеа по темата

    Коментари в сайта

    Последни новини