Виж дали ще можеш да кажеш интернет на този език

Folyamatellenőrzésiügyosztályveze­tőhelyettesképesítésvizsgálat!

Не, не сме заспали върху клавиатурата. Това е реална дума от унгарския език и е една от най-дългите в света. В превод означава "разследване на квалификация за заместник-ръководител на отдела за управление на процеси" . Думата, която на български език си е цяло изречение, е дълга цели 62 букви, разделени от тире след 33-а буква.

За сравнение най-дългата дума в нашия език е непротивоконституционствувателствувайте и е дълга само...39 букви.

През 1996 г. книгата на рекордите Гинес призна Donaudampfschiffahrtselektrizitätenhauptbetriebswerkbauunterbeamtengesellschaft за най-дългата публикувана дума на немски. Тя е от 79 знака и означава част от австрийска корабна компания, която превозва пътници и товари по Дунава.

Унгарският език е уникален по рода си и няма общо с никой друг в света. Използват се много "e"-звуци, например една езикова игра Esperente се състои  само от думи с "е"-гласни.

Egy remek rendszer, mellyel embereket, meg rengeteg elemet megkereshetsz

се превежда

"Отлична система, която може да ви помогне да намерите хора, както и много други неща."

и означава просто Интернет.

Предлагаме ви и друг пример: Изречение само с ö /ø/: Öt török öt görögöt dögönyöz örökös örömök között., което на български звучи така "Петима турци бият петима гърци с вечно удоволствие." На този САЙТ може да въведете различни унгарски думи или изречения и да чуете как звучат. Повярвайте ни, интресно е!
 

Източник: actualno.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини