Двата реактора ще бъдат консервирани на площадката ”Белене”

Теменужка Петкова съобщи за БНР, че до ден-два страната ни ще стане собственик на двата реактора, произведени за АЕЦ "Белене".

Министърът на енергетиката уточни, че това ще стане в момента, в който сумата от над 600 милиона евро, която Арбитражният съд в Женева постанови да платим на руснаците, постъпи по сметките им.

С плащането реакторите стават собственост на НЕК

Министерството на енергетиката вчера преведе на НЕК 601 617 133 евро, с които компанията да се разплати с "Атомстройекспорт" за оборудването за АЕЦ "Белене". Българската и руската страна се бяха договорили да бъдат опростени лихвите, ако сумата бъде платена до 15 декември. Получила парите, НЕК обаче ще изплати дължимото според арбитражното дело до края на седмицата. 

От 14 юни до датата на плащане лихвите, които ще бъдат опростени, са 23.8 млн. евро, каза вчера Петкова.

Двата реактора за "Белене" ще бъдат съхранявани на площадката на централата.

Разполагаме с условия, по които те да се съхраняват по най-добрия начин, твърди министърът. Но, за да имаме гаранция по отношение на тяхното качество, се предвиждат преговори и сключване на договор с "Атомстройекспорт" за консервация на оборудването, добави той.

На въпрос колко са инвеститорите, проявяващи интерес към АЕЦ "Белене", Петкова отговори, че към настоящия момент три компании са заявили подобен интерес. Дали обаче този интерес ще се материализира и ще бъде устойчив ще стане ясно само при провеждане на открита, прозрачна процедура по реда на Закона за приватизация и следприватизационен контрол, поясни Петкова.

Европейската комисия съобщи, че не е открила неправомерна държавна помощ при решението на българското правителство да даде на НЕК над 601 милиона евро от бюджета на МЕ.

За БНР говорителят по конкуренцията на ЕК Рикардо Кардозу уточни, че институцията напълно уважава суверенното право на България сама да избира енергийния си микс за добив на електроенергия.

Последващите действия след решението на Международния арбитражен съд по повод „Белене“ зависят от суверенното българско правителство. Службите на ЕК са информирали България, че на този етап не са установили проблеми с неправомерна държавна помощ, заяви говорителят. 

Източник: dir.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини