Всеки трети шестокласник: Четенето е загуба на време

Около една трета от децата определят четенето като загуба на време. Това показват данните от проучване на Центъра за контрол и оценка на качеството на училищното образование.

"С 4% се увеличава делът на децата, които превръщат четенето в хоби, показва още изследването. В същото време 40% от учениците в този клас заявяват, че не могат да дочетат една книга докрай, защото им доскучава още след втората или третата минута. Учениците, които четат за удоволствие, имат по-високи резултати в училище", посочва пред "Монитор" Милена Дамянова, председател на парламентарната Комисия по образование и наука.

Данните на PISA показват, че във всички държави през последните години се наблюдава отлив на учениците от четенето и книгата. Например, средно около 37% от децата в държавите от Организацията за икономическо сътрудничество и развитие изобщо не четат за удоволствие.

За сравнение в България делът на тези ученици е с 10% по-малко – около 28 на сто. Момичетата у нас, които не четат за удоволствие, са значително по-малко от момчетата – съответно 17% и 38%, и резултатите на момичетата са значително по-високи от тези на момчетата.

Източник: http://www.dnes.bg

Коментари в сайта

Последни новини