Шест години след успешната акция в "Духлата" - спасители и пещерняци отново са там

Изображение 1 от 4

    На 3 декември се навършват 6 години от спасителната операция в най-дългата пещера у нас - "Духлата". През 2010 г. седем души, сред които три деца, останаха блокирани във воден капан в пещерата, а спасителната операция продължи повече от две денонощия.

    Днес спасители и спасени заедно отбелязват годишнината.

    Пещерата е дълга 18 километра и е позната като лабиринт. Един от спасените си спомня, че най-трудното вътре са били самите условия. През цялото време не са знаели какви шансове имат.

    Пещернякът каза, че са били подготвени и това е било едно стандартно проникване в пещерата, но не са очаквали нещо подобно. Щастливата развръзка определя като късмет, шанс и щастие.

    Атанас Русев, който ръководеше спасителната акция разказа пред bTV, че най-трудното е било, че от самото начало са знаели, че имат 1% шанс акцията да бъде успешна и въпреки това са се захванали, за да я доведат до щастлив край.

    След анализа, който са направили, спасителите са установили, че ако не са били провели спешните действия, които тогава са направили, вероятно на два пъти водата е щяла да застигне хората. Подземната река се е качила повече от 15 метра и се е вдигала с 2 см в минута.

    Днес спасители и спасени посещават отново местата, където са били, този път обаче без вода. От българската планинска спасителна служба призовават за промени в закона за пещерите.

    Има риск нещо такова да се случи отново, категоричен е друг спасител. По думите му хората, които ходят в планини или посещават пещерите са все по-случайни. Това се дължи на факта, че има много екипировка по магазините, доста от хората не членуват в спортни клубове, които се грижат за подготовката на кадрите. Основният риск и опасност е в това, че и към днешна дата не можем да гарантираме една напълно систематична спасителна акция, която би трябвало да се проведе по стандартите в пещерите и в планините, допълни спасителят.

    През 2010 г. повече от 40 часа седем души, сред които и три деца, останаха блокирани във воден капан в най-дългата пещера у нас - "Духлата".

    60 спасители от три служби две денонощия издирваха хората. Цяла нощ и през деня специализирана техника се опитваше да проправи път, за да излязат блокираните. Вътре в пещерата температурата беше 12 градуса, а влажността на въздуха около 40%. Благодарение на денонощната работа, сутринта водата от галерията започна да спада с 30 сантиметра на час.

    Толкова сложна ситуация със спасяване на бедстващи хора у нас до момента не се е случвала, категорични бяха пещерняците от спасителната група. Те са главните организатори и изпълнители на напълно доброволната и безвъзмездна спасителна акция на седемте спелеолози в пещерата Духлата.

    Атанас Русев, който ръководеше спасителната операция, разказа тогава пред bTV, че хората, които са закъсали в пещерата са тръгнали към същото място, към което са указали, че ще бъдат, но са били на около 300 метра преди тази крайна точка, когато водата е започнала внезапно да се покачва и те са започнали да се катерят нагоре. До тавана са оставали още 5 метра.

    Групата на блокираните е била сформирана на приятелски начала, петима от Карлово и Сопот – четирима възрастни мъже с опит в алпинизма и спелеологията, две ученички на 15 и 16 години, които също тренират алпинизъм, и 12-годишно момче, което е от Карлово.

    Бедстващите пещерняци бяха посрещнати от близките си. Децата разказаха, че освен малко страшно, им е било и интересно. Те бяха посрещнати и от премиера Бойко Борисов, който разговаря с тях и с ръководителите на спасителните екипи. "Важното е, че са живи и здрави", коментира министър-председателят, преди да си тръгне

    Източник: http://btvnovinite.bg

    Коментари в сайта

    Последни новини