Представиха софтуера, който ще оценява риска от бедствия и свлачища в Смолян и региона

Изображение 1 от 3

    „Считам изпълнението на дейностите по проекта, като част от усилията, които полагаме за противопоставяне на климатичните промени и последствията от тях. Стремим се да изпреварваме събитията, а не да ги следваме, да предвиждаме критичните ситуации, за да можем да предприемаме превантивни мерки, а не в последствие аварийно да възстановяваме инфраструктура и нормалното функциониране на обществените сфери”. Това каза днес областният управител на Смолян Недялко Славов на заключителната среща за реализирания проект за оценка на риска от свлачища и за превенция и намаляване на последиците от бедствия.

    Софтуерът и моделът са изработени от Института за информационни и комуникационни технологии към БАН, който е партньор.

    “Имахме изключително полезен обмен, както с експертите, които присъстват тук, така и с партньорите по проекта от Полша, Италия и Гърция, с които споделихме добри практики и обменихме полезен опит за противодействие в кризисни ситуации”, каза още губернаторът и изказа специални благодарности към доц. д-р Нина Добринкова от Института и има голяма заслуга за разработване на софтуера към модела, изработен от италианските партньори по проекта. Моделът, който оценя риска за свлачища, е изключително полезен за населението в планински район като смолянския, в който често, настъпват такива процеси.

    Бяха представени финалните дейности по практическо прилагане на Модела за оценка на риска от свлачища и за превенция и намаляване на последиците от бедствия. Доц. д-р Нина Добринкова от Институт за информационни и комуникационни технологии към БАН представи как работи разработения модел. Инж. Петър Зафиров и инж. Денис Ангелов – експерти по ГИС, създатели на софтуера към разработения по проекта модел, демонстрираха как на практика се прилага софтуера, както и процеса по извличане на карти на риска за различните ситуации.

    По темите се проведе дискусия, разискваха се въпроси, свързани с практическото приложение на модела, възможностите за неговото надграждане и използване от институциите.

    В срещата участие взеха членовете на екипа по проекта, местните инженер-геолози Господин Господинов и Андрей Тахчийски, които са автори на изготвения доклад-анализ за изпълнените инженерно-геоложки и хидрогеоложки проучвания в югозападния фланг на свлачище „Смолянски езера“, представители на държавни, общински институции и медии от област Смолян.

    СмолянБГвести.нет

    Източник: Smolyan.bgvesti.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини