Ердоган: В Сирия сме, за да сложим край на режима на жестокия Асад

Президентът на Турция Реджеп Ердоган каза, че турските войски се намесват в цивилната война в Сирия, за да "спрат режима на жестокия Асад", предава "Индепендънт". 

"Близо един милион души умряха в Сирия и все още продължават да умират", каза той по време на реч. "Къде са ООН? Какво правят те? Непрекъснато си повтаряхме: търпение, търпение, търпение, но не издържахме повече и влязохме в Сирия."

Той допълни, че Турция "няма интерес относно територията на Сирия". "Ние сме там, за да раздадем справедливост. Ние сме там, за да сложим край на жестокия режим на Асад, който тероризира държавата."

Въпреки това вместо да напада войници, лоялни към режима на Асад, турските сили от операция "Щита на Ефрат" са се заели да изместят "Ислямска държава" от границата между двете държави и да предотвратят разрастването на сирийските кюрдски сили.

В речта си Ердоган не спомена най-големия град в Сирия - Алепо, който в момента преживява "падение към Ада", след като правителствените сили на Сирия, подкрепени от Русия, продължават въздушните си нападения. 

От Кремъл съобщиха, че изказването на турския президент идва изненадващо и очакват обяснение от Анкара. 

"Тази позиция е много сериозна и се различава от предходните и от нашето разбиране на ситуацията", каза говорителят на Кремъл Димитрий Песков. 

Турция е основен партньор на Сирийската свободна армия откакто започна гражданската война, която прогони 11 милиона души от домовете им и уби хиляди.

Източник: offnews.bg

Коментари в сайта

Последни новини