Мозъците бягат от България! Още по-бързо!

Двойно повече образовани българи напускат страната днес в сравнение с началото на века. Изтичането на мозъци от България се задълбочава, като през 2010/11 г. близо 27% от напусналите страната българи са с висше или по-високо от висше образование, при малко над 13% през 2000 г.

Заключението е на Кристофор Павлов, главен икономист на УниКредит Булбанк в коментар на бюджета за 2017 г.

Проблемът с образованието и все по-голямата липса на кадри включително и в банковата сфера е във фокуса на организирания от Асоциация Банка на годината "Финансов форум: образование, кадри, растеж".

Срещата на топбанкерите и финансистите на България е днес в столичния хотел "Балкан" (бивш "Шератон").

Форумът е насочен към представители на българския бизнес - в това число банков мениджмънт, застрахователни и инвестиционни компании, осигурителни фондове, академична общност, работодателски и браншови организации.

В дискусията ще участват министърът на образованието в оставка Меглена Кунева, председателят на Асоциацията на банките в България Петър Андронов, водещите банкови мениджъри Левон Хампарцумян и Петя Димитрова, ректорите на УНСС и ВУЗФ Стати Статев и Григорий Вазов, деканът на Стопанския факултет на СУ Теодор Седларски, проф. Николай Витанов от БАН и други.

Източник: offnews.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини