Френските ЕДФ и „Веолия“ искали да строят АЕЦ „Белене”

Френските компании ”Електрисите дьо Франс“ (ЕДФ) и „Веолия“ искат да строят АЕЦ „Белене”, пише „Труд”, позовавайки се на свои източници.

Всекидневникът припочня, че Румен Овчаров разкри по-рано, че има западен инвеститор за атомната централа. Бившият енергиен министър сега е обвинен за безстопанственост по делото за АЕЦ “Белене”.

В момента има инвеститор, който е готов да построи точно по такъв начин, по който премиерът иска, заяви Овчаров пред Нова телевизия. Той обаче отказа да обяви името на компанията, защото това било работа на министър Теменужка Петкова. Според него нарочно никой във властта и министерството „не си мърда пръста“.

„Не идва от изток, идва от запад и никак не е лош инвеститорът, ако някой наистина не иска да харчи парите на държавата“, коментира още бившият енергиен министър.

Има проявен нов инвеститорски интерес към строежа на АЕЦ „Белене“, обявиха през юли енергийният министър Теменужка Петкова и вицепремиерът Томислав Дончев, но отказаха да дадат подробности.

Тогава премиерът Бойко Борисов коментира, че ядреният проект може да се реализира чрез приватизация. Това беше един от вариантите, представени от кабинета за решаване на проблема с поръчаното на Русия, но неплатено оборудване за АЕЦ „Белене”.

Дъщерното дружество на френската „Веолия” вече оперира у нас. „Веолия вода” притежава 58 на сто от концесионера на столичното ВиК – “Софийска вода“, пояснява "Труд".

Държавният електроенергиен доставчик „Електрисите дьо Франс“ пък купи през 2015 г. френския гигант в ядрената енергетика „Арева“. Компанията беше част от консорциума, в който влизаше руската „Атомстройекспорт“ и немската „Сименс” и който трябваше да строи АЕЦ „Белене“.

ЕДФ е френска енергийна компания, като 85% от нея са собственост на държавата. Нарежда се сред най-големите производители на електроенергия в света с над 150 000 служители. Във Франция разполага с 58 активни ядрени реактора.

Източник: dir.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини