Лошата хигиена била страданието на бежанците в Харманли, твърди шефката на ДАБ

До края на седмицата лекари влизат в бежанския център в Харманли. Това публикува на официалния си сайт тази сутрин Агенцията за бежанците.

Лагерът от днес временно е затворен, но властите признават, че не е ограден изцяло. От пресцентъра на Агенцията цитират изказването на директора Петя Първанова в един от сутрешните блокове на на национална телевизия.

На територията на центъра за бежанци в Харманли наличието на болни от различни заболявания не надхвърля процента на болни граждани в населените места на територията на България.

“Раните по кожата на някои от настанените в центъра не са в резултат на заразно заболяване, а просто на лоша хигиена, подчерта Първанова.

Официално бежанският център в Харманли не е под карантина, но 3-те хиляди чужденци, настанени там, нямат право да го напускат. Взета е превантивна мярка, за да се успокоят гражданите в Харманли, обясни Първанова за временното затваряне на центъра.

Очаква се до края на седмицата лекарите да влязат в лагера, за да преглеждат бежанците, уверява и Соня Димитрова, директор на Районната здравна инспекция в Хасково. Мярката е безпрецедентна и е в отговор на страховете на местните от зарази и на последвалите протести. Местните хора обаче продължават да се опасяват за здравето си. Съществува и опасност бежанците да продължават да напускат лагера.

Има ограда, която липсва, признава Първанова. 175 декара е центърът в Харманли и не е ограден напълно. До 14 декември ще бъде направена ограда за една част, но остава участък от 100 метра, където няма и там ще трябва да има полиция, уточни председателят на Агенцията за бежанците.

Агенцията за бежанците има сключен договор с фирма за охрана, която осигурява 55 служители за целия център, разпределени по постове. От снощи е усилена охраната от частната охранителна фирма, вече има постове на жандармерията и има увеличение на полицейските патрули, посочва Петя Първанова.

Центърът ще остане затворен, докато не бъдат изследвани всички лица, за които има каквото и да е съмнение, включително и такива, които са видимо здрави, но са били контактни, заяви тя.

От началото на годината там са регистрирани 8 случая на малария, като последният е от миналата седмица, каза още д-р Соня Димитрова. Направени са 1400 изследвания за болестта през лятото, а в момента такова изследване не е необходимо, тъй като заболяването е със сезонен характер. 

 Haskovo.net

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (4)

  • 1
    J
    j
    7 0
    11:07, 22 ное 2016
    Интерес факт Лекарите и проверяващи в лагера с очите си ведели и констатирали ч„е има заболявания а тая ПРЪДЛА от ДАБ от София видяла че няма болести Само преди седмица по телевизията тя настойчиво говореше че там всичко е наред Само преди месеци тая беше зам министър на МВР Ето това са хора които ни управляваха
  • 2
    Брей, ще кажеш, че там от където идват, да речем Афганистан, е правило хората да имат по две бани и да се къпят по три пъти на ден. Истината е, че освен сирийците и то не всички, останалите идват от райони с хигиена на равнището на средновековието. Каквито и условия да им създадем, те са изградени характери и няма да ги променят. Не ни разказвайте приказки от 1001 нощ, госпожи и господа управляващи!
  • 3
    Въ
    възмутен
    1 0
    14:18, 22 ное 2016
    Хигиената човек сам си я създава! Като гледахме репортажите какви боклуци има хвърляни в района! Или какво, трябва да им слугуваме?! Да се запретнат, да си чистят, да се къпят, а не да чакат само парички наготово! Тук сработва принципа "болен здрав носи", нашите възрастни хора са 10 пъти по- бедни и болни, деца чакат подаяния и дарения от добри хора за лечение на тежки болести и операции... Не може така прословутата "толерантност" да важи само в една посока! Толкова ни е сбъркана държавата!
  • 4
    Ку
    Кукер
    1 0
    15:48, 22 ное 2016
    Правилно казва Възмутения нашите баби и дядовци построиха социализма а сега получават по 150--200 лв пенсия докато Костов и сие ДЕМОКРАТИ ограбиха построеното Сега ще храним освен ******ИТЕ и ЧУЖДЕНЦИ ******ИВ същност нас ни управляват КРАДЛИВИ КУКЕРИ
Последни новини