Пак CETA, пак проблем: ЕП иска да блокира договора с Канада

89 евродепутати ще направят последно усилие идната седмица да спрат влизането в сила на търговското споразумение между ЕС и Канада (СЕТА). Очаква се Европейският парламент да ратифицира договора през декември, за да започне той да се прилага.
 
89-те депутати обаче настояват идната сряда в Страсбург парламентът да гласува за произнасянето на Съда на ЕС по законността на част от текстовете в СЕТА. Те поставят под съмнение въпроса, дали разпоредбите за защита на инвеститорите отговарят на правото на правителствата да регулират обществени политики като здравеопазване и околна среда.
 
Така нар. "арбитражен механизъм" предвижда 15 назначени от ЕС и от канадското правителство съдии да гледат междуфирмени спорове по случаи на дискриминация, арбитриране и непредоставяне на бързо съдопроизводство във връзка с изпълнението на споразумението.
 
Ако искането се подкрепи от повече от 376 депутати, Европарламентът ще трябва да се консултира със съда, което ще отложи ратификацията на СЕТА поне за две години.
 
Подписите под опита за премерване на силите, показва че то се иска основно от депутати от крайната левица, социалистите и групата на Зелените, които са традиционно против сключването на международни споразумения. Георги Пирински е единственият от 18-те български евродепутати, подкрепил искането. Подпис под него е сложила и Костадинка Кунева, която беше избрана от последователите на "Сириза" да ги представлява от името на Гърция.
 
У нас БСП категорично се противопостави на решението на правителството на Бойко Борисов България да подпише СЕТА срещу отпадането на визите за Канада от 1 декември 2017 г. Българските социалисти твърдяха, че загубите за българската икономика и рисковете за здравето на хората, ще превишат многократно ползите от отпадането на 99% от търговските мита с Канада и на визите. Останалите трима, избрани от листата на БСП в Европейския парламент, включително новоизбраният вицепрезидент Илиана Йотова и шефа на европейските социалисти Сергей Станишев, не са се подписали под искането за допитване до европейския съд.
 
През юни правната служба на Европейския парламент беше призована да се произнесе по същото искане. Според юристите на институцията разделът за инвестиции в СЕТА не противоречи на основополагащите договори на ЕС. Подобно мнение изразиха и правните служби на Европейската комисия и на Съвета на ЕС.
 
Разпределението на силите преди вота в сряда показва, че ще е трудно да се събере мнозинство за блокирането на търговския договор с Канада, тъй като най-големите групи в Европейския парламент – ЕНП, консерваторите, либералите и преобладаващата част от социалистите, подкрепят ратификацията.
 
Според отговарящия за СЕТА в парламентарната група на социалистите Сорин Мойса, мнозинството от колегите му ще гласуват за влизането в сила на споразумението от началото на 2017 г.
 
89-те се позовават на рядко прилагана процедура, според която една десета от членовете на парламента могат да предложат да се потърси мнението на Съда на Европейския съюз по съвместимостта на международни споразумения с европейското законодателство. По правилника на парламента, ако искането бъде подкрепено, ратификацията трябва да бъде отложена до произнасянето на съда. Неговото мнение е задължително и ако то е отрицателно, споразумението не може да влезе в сила.
 
Подобна тактика смятат да приложат и противниците на СЕТА в белгийската провинция Валония, която успя вече да протака подписването му. Валонците задължиха белгийското правителство също да се допита до европейския съд, но без да уточняват срок, в който да бъде направено това. Така е възможно федералните власти в Белгия да отправят искането си, след като Европейския парламент ратифицира търговското споразумение и то влезе в сила.
 
Отпадането на визите за български и румънски граждани, пътуващи до Канада, е обвързано с влизането в сила на СЕТА. Ако това не се случи преди 1 декември 2017 г., визовият режим остава в сила.

Източник: http://www.dnes.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини