Обвиниха и Делян Добрев за АЕЦ „Белене”

И бившият министър на енергетиката в кабинета "Борисов 1" Делян Добрев беше обвинен по делото за АЕЦ "Белене". Други 2-ма ексминистри вече са клиенти на Темида.

Засега няма съобщение на прокуратурата, но преди месец, когато депутатският му имунитет беше поискан, оттам съобщиха, че Добрев ще отговаря за умишлена безстопанственост, заради която НЕК е била ощетена с над 4,5 милиона евро. Добрев допуснал тази сума да бъде изплатена на консултантската фирма "Парсънс И енд Си Юръп Лимитед", след като МС и парламентът приемат през 2012 година решение за прекратяване на изграждането на ядрената централа на площадка "Белене". 

"Не съм извършил никакво престъпление и без значение опитите за вменяване на някаква вина, съм сигурен, че съвсем скоро ще успея да доказа своята невинност", заяви депутатът от ГЕРБ, след като излезе от сградата на Столичното следствие, където тази сутрин беше призован. 

Добрев допълни, че с неговия подпис е била спряна далаверата "Белене", а сега някой се опитвал да го пришие към Румен Овчаров и Петър Димитров, които вече са обвинени по мегаразследването. 

Бившият енергиен министър отрече да е извършвал престъпления, както и подписът му да стои под парите, давани на консултанта. Той коментира, че случилото се с него през последните седмици му давало обяснение защо младите хора напускат страната, предаде БНР.

На Добрев е наложена мярка за неотклонение "Подписка".

Говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова коментира пред журналисти, че са си позволили малко да забавят обвинението срещу Добрев, докато мине предизборната кампания. 

„Всички разбирате, че действията от страна на прокуратурата в рамките на тези 30 дни политиците се опитват да ги интерпретират през политическите си възгледи. Не искахме действията на Прокуратурата да се политизират“, подчерта тя. 

Арнаудова подчерта, че кръгът на обвиняемите не е изчерпан.

Досегашните обвиняеми

Вчера беше повдигнато обвинение и на бившия енергиен министър от кабинета "Станишев" Румен Овчаров. Той ще отговаря пред съда за безстопанственост при сключването на договора с "Атомстройекспорт" от 2006 година, ощетила НЕК със 193 млн. евро. 

Овчаров разказа, че преди седмица му е била отказана виза за САЩ, откъдето му обяснили, че причината е негов "проблем с АЕЦ "Белене". Заради това той обвини прокуратурата, че първо се отчита на американското посолство.

От държавното обвинение отрекоха да са съобщили на дипломатическата мисия за обвинението и заявиха, че нямат представа защо е отказана виза на Овчаров.

Първо обвинение беше повдигнато на ексминистъра на Тройната коалиция Петър Димитров - също за безстопанственост - заради неизгодната продажба на стария реактор на "Белене" през 2007 година, с което НЕК е била ощетена с над 77 млн. евро. 

Обвинение бяха и двама бивши изпълнителни директори на НЕК - Любомир Велков и Мардик Папазян.

Източник: dir.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (4)

  • 1
    Да
    дА!
    10 0
    17:29, 18 ное 2016
    И пак ще кажа на всички твърдящи, че нямал вина. Това да не разпишеш договор за прекратяване, когато твоята парламентарна група, начело с Реформаторите и всякаквите там, гласуваха да се спре проекта. Е същото като да си започнал проект, който е в ущърб на компанията, в която работиш. Има своите последствия и би следвало да ги има, в една нормална, европейска държава.
    Няма невинен, дами и господа, всички са виновни. Едните, че подписаха договори без ясни клаузи, другите, че не ги прекратиха, така че България да не плати никакви пари. И да източиш близо 4,5 млн. , да се нагълташ с поръчки, почивки, отпуски за сметка на данъкоплатеца, все някога ще ти излезе солено през носа.
    Така би трябвало да се случи. А тези, които си мислят, че ще им се размине, трябва да знаят, че шамара на българския народ седи от другия край на масата, и рано или късно ще потърси своите позиции. Не може вечно да плащаме за чужди грешки. Искаме прокуратурата съвестно да си свърши работата и да осъди всички замесени лица, независимо от партийната им принадлежност.
  • 2
    До
    До Да!!!
    6 -1
    17:36, 18 ное 2016
    Хубаво звучи , ама вярваш ли си ?
  • 3
    Ту
    тузлудерски
    5 -1
    20:39, 18 ное 2016
    Аз съм на с мнение макар че и от този храст няма да изкочи заек Ще остане само призовки шляене до следствието и празни приказкиИмам предвид традицията досега И пак ще се извличат полит дивиденти Наш Делянчо като младо зелено като се извиси от Общ пазар та чак до министър сигурно си е помислил ще ще бъде така и завинаги и едвали е чист като момина сълза Само той си знае какво е цапцаросал ей тъй на четири очи и между другото А за Белене да не говорим Сега нека ходи в следствието там даже и невинен да си ти стига да се ИЗПОТЯВАШ и ДА ВДИГШ КРЪВНО А като му вдигнат забраната да стяга куфара и да отива при БРАТЯТА си АМЕРИКАНЦИ там няма ГЕРБ
  • 4
    Да
    Даааа
    0 0
    10:37, 20 ное 2016
    Дали ще го осъдят?
Последни новини