НАТО поставя 300 000 войници в повишена бойна готовност

300 000 войници от страните-членки на НАТО са поставени в повишена бойна готовност заради нарастващото напрежение между Русия и балтийските държави, пише британският "Индипендънт".

Главният секретар на алианса Йенс Столтенберг сподели, че това е най-голямото засилване на отбранителния потенциал на НАТО след края на Студената война.

Столтенберг не даде точна информация за броя на войниците, но според британския представител на НАТО сър Адам Томсън общо около 300 000 бойници могат да бъдат мобилизирани.

При криза те трябва да могат да се разположат в зона за военни действия в рамките на два месеца, като обикновено за такава численост на армията са нужни близо 6 месеца да бъде поставена на фронта.

Според главния секретар на НАТО Русия значително е засилила военната си мощ, отделя все по-големи средства за бойната си подготовка и използва войските си срещу съседи. 

Бойните приготовления са в отговор на анексирането на Крим от Русия, за да успокоят бившите съветски държави като Литва, Латвия и Естония, които се опасяват, че Москва ще продължи с подобни действия.

През октомври бе оповестено, че НАТО ще разположи 4000 войници по границите на балтийските държави с Русия.

Източник: offnews.bg

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Ll
    ll
    4 -1
    14:29, 8 ное 2016
    Евро-атлантическите гейове нещо са се превъзбудили.
Последни новини