Ангелкова отчете най-успешния летен сезон

11 милиона български и чуждестранни туристи се очаква да посетят страната тази година. Очертава се тя да е рекордна за българския туризъм с ръст от 10,2 - 11%.

Министърът на туризма Николина Ангелкова  отбеляза, че това са песимистичните прогнози на ведомството. 

Очакванията за следващото лято са също доста положителни, допълни министърът, цитирана от БТА. 

Това лято 18 на сто повече са били чуждестранните туристи спрямо същия период на миналата година, като за периода от юни до септември над 5 млн. чуждестранни туристи са посетили страната.

От януари до септември близо 7 млн. чуждестранни туристи са посетили България или с 15 на сто повече спрямо същия период на предходната година, като за цялата 2015 г. броят на чужденците, почивали в страната е 7,1 млн. 

До края на годината по песимистични прогнози може да се мине психологическата граница от 8 млн. чуждестранни туристи. Българите, посетили летните курорти, са над 2 млн. Това е седем на сто повече спрямо периода юни-септември миналата година, а от началото на годината до септември ръстът е около 8 на сто /около 2,9 млн. българи/, като до края на годината се очаква те да са около 4 млн.

Така броят на българските и чуждестранните туристи за тази година се очаква да достигне общо около 11 млн. 

Министър Ангелкова съобщи, че приходите от туризъм за седемте месеца на годината са с ръст от 15 на сто и са в размер 4,7 млрд. лева. 

Германия е на първо място по брой туристи, посетили страната през лятото, с ръст от 33%. 

„Успяхме да върнем руските, полските туристи, както и тези от Чехия, Украйна, Словакия, Франция, Холандия. Това са всички тези пазари върху, които се фокусирахме през големите туроператори”, уточни Николина Ангелкова. 

"Слънчев бряг" е най-посещаваният курорт от чуждестранни туристи през лятото, а на второ място се нарежда "Златни пясъци". 

"Засилихме и изключително много контрола по управлението на морските плажове, както и проверките на хотелите и ресторантите", обясни Николина Ангелкова. 

Тя посочи, че за активния летен сезон МТ е направило 550 проверки само по Черноморието в хотели и ресторанти. 

"По отношение на плажовете имахме 3 планирани проверки на повече от 90 плажа, отдадени на концесии и наем и непрекъснати непланирани проверки от мобилна група по Черноморието, включително и на неохраняемите плажове. Общо 270 проверки”, обясни Ангелкова.

Тя добави, че работата по контрола ще продължи и следващото лято така, че туристическият продукт да бъде максимално подобрен.

Очаква се положителен зимен сезон

Очакваме и положителен зимен сезон, каза министърът на туризма Николина Ангелкова. Обърнахме рекламата и рекламната стратегия с цели 6 месеца и вече успяваме през лятото да рекламираме зимата, посочи тя. 

Ръстът на заявените чартърни полети към летище „София“ и летище „Пловдив“ по отношение на зимните ни курорти е голям. Вече има заявки от Русия, Великобритания, Израел, Белгия и Холандия. 

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини