Супер родителство подобрява състоянието на деца с аутизъм

Ако майките и бащите бъдат обучени как да се превънат в супер родители, това може драстично да подобри аутизма на децата им, твърди ново изследване.

Родители трябвало да запишат видео на себе си и децата си докато играят. След това записът бил гледан заедно с терапевт, който им давал ценни съвети как да подобрят комуникацията си с детето

“Резултатът е забележителен”, казва Луиза Харисън, която регистрирала подобрение при сина си Франк.

Изследването се фокусира върху деца с тежка форма на аутизъм, често неспособни да общуват с родителите си.

За сина на Луиза, уличните лампи били първият признак за успеха на терапията.

“Той обича да гледа уличните лампи, есента е вълнуващо време за нас. Преди няколко години той ги наблюдаваше мълчаливо, но сега стана разговорлив. Казва ми: Мамо, мамо, виж променят цвета си. Ако преди 4 години някой ми бе казал, че той ще успее да състави цяло изречение, щях да се разплача”, казва Луиза.

Идеята на изследователите е проста: подобрете родителските умения на майките и бащите, за да подобрите социалните умения на детето.

Катрин Алдред, терапевт от Stockport NHS Trust, подчертава, че тук не става въпрос за обвинения срещу родителите.

“Ние просто извеждаме взаимодействието деца-родители на ново “супер” ниво. Тези деца се нуждаят от нещо не просто добро, а изключително”, казва тя.

Постигането на това ниво е трудна работа. Едно от видеата показвало родители, в компанията на детето си, което обаче очевидно предпочитало да си играе само.

Терапевт посочил на родителите трудно разпознаваемите моменти, в които детето незабелязано демонстрира склонност да си поиграе с тях.

Тези малки стъпки, в крайна сметка накарали детето да говори повече.

Луиза добавя: “При обучението забелязвате неща, които не бихте забелязали в реалността. Неща като изчакване, да дадеш възможност на детето си да общува, да коментираш вместо да задаваш въпроси, притискайки го да отговори ”

Изследването, в което участвали 152 семейства стартирало малко след диагностицирането на децата им с аутизъм, около 3-годишна възраст.

Обикновено с възрастта симптомите се влошават.

Сред тези подложени на стандартна терапия, 50% били с тежка форма на аутизъм в началото, а след 6 години процентът нараснал на 63.

Точно обратното се случило със семействата подложени на интензивно обучение.

Сред тях, 55% от децата били с тежка форма на аутизъм в началото, цифрата намаляла до 46% след 6 години.

Оглавяващият изследването проф. Джонатан Грийн от Университета в Манчестър, нарича резултатите “изключителни”.

Той добавя, че в случая не се касае за лечение, защото част от симптомите се запазили при децата отбелязали напредък.

Най-важният извод от изследването според Грийн е, че работата с родителите може да доведе до дългосрочни подобрения.

“Фактът, че това, което родителите са постигнали по време на обучението се е запазило и след края му, е наистина окуражаващо”, казва той.

1 на всеки 100 души развива аутизъм в някаква степен. Медикаментозно лечение не същестува, което кара много хора да прибягват до услугите на шарлатани.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини