Показват погребалното ложе на Исус за първи път от векове

Гробът на Исус Христос ще бъде показан за първи път от векове, съобщи National Geographic България. 

Реставратори, работещи в църквата "Божи гроб" в Йерусалим, разкриха каменното ложе, на което е положен Христос след разпъването му на кръста. 

Според християнските предания след разпъването на Исус тялото му е положено върху погребално ложе, изсечено във варовикова пещера. Християните вярват, че Христос е възкръснал, а жените, дошли да помажат тялото му три дни след смъртта му, не го открили.

Гробът е бил покрит с мраморна облицовка поне от 1555 г. насам, а вероятно и преди това.

Археологът Фредерик Хийбърт обясни, че научният анализ след премахването на мраморната покривка на гроба ще продължи дълго, но сега ще може да се види оригиналната повърхност, върху която според библейския разказ е положено тялото на Христос. 

Погребалното ложе е заградено в малка структура, известна като едикула (от латински aedicule - „малка къща“), която за последен път е била възстановявана през 1808-1810 г., след като е била увредена по време на пожар. Едикулата и вътрешната гробница в момента се реставрират от екип учени от Атинския национален технически университет под ръководството на професор Антониа Моропулу.

Разкриването на погребалното ложе ще даде на археолозите възможността да изследват оригиналната му повърхност. Анализът на скалата ще даде на учените възможност да научат повече за оригиналната форма на погребалната камера. Освен това той ще даде информация за това как се е развивало мястото, откакто за първи път е било идентифицирано от Елена, майката на римския император Константин, през 326 г. сл. Хр.

Работата по реставрацията трябва да приключи през 2017 г.

Проектът е на стойност над 4 млн. долара, като част от средствата са осигурени от дарение на йорданския крал Абдула II в размер на няколко милиона долара, а 1,3 млн. долара са от дарение от Мика Ертегун на Световния фонд за паметници на културата.

Източник: offnews.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини