Общинските съветници отложиха решението за кредит

На редовната си сесия, общинските съветници отложиха решение за теглене на кредит, с който трябваше да бъдат покрити финансовите корекции по проекта за водния цикъл.

Проекторешението беше последна точка в дневния ред на сесията. По предложение на кмета местният парламент трябваше да поеме дълг от около 1 330000 лв. от фон „ФЛАГ“. С тях трябва да бъдат разплатени дейности по проекта за воден цикъл. Средствата са били заложени за финансиране от програмата, но е наложена санкция заради дискриминационни условия в проведения конкурс за възлагане на обществена поръчка.

Заседанието преминаваше в пълно съгласие до последната точка, когато думата взе Христо Вълчев. Той попита кмета правен ли е анализ защо е допусната такава санкция и какви са гаранциите, че няма да се повтори. След това оспори срока и източника на кредита. От предвидените 10 години за погасяване на този дълг, 2/3 са извън нашия мандат – каза Вълчев – не е честно да оставяме такова наследство на следващото управление. Той предложи срокът да бъде намален на 5 години.

След това той оспори и заложения лихвен процент – 4,78%. При направена справка в различни финансови институции, Вълчев е установил, че лихвеният процент се движи между 2 и 3,5%. Освен това, в проектопредложенито липсва и фиксирани граници за разноските по обслужването на кредита. Затова той предложи лихвен процент заедно с таксите – 3,5%.

На поставените въпроси кметът Папазов отговори, че в момента се обжалват наложените санкции. Според него, те са неоснователни, защото преди да бъде проведен конкурса, условията са одобрени от Управляващия орган на програмата. Той се надява делата да бъдат спечелени, но разплащането не може да бъде отлагано. Затова екипът му е предложил да бъде теглен кредит от специално създадения за такива цели от държавата фонд „ФЛАГ“.

Веднага след това Митко Хубинов поиска 10-минутна почивка, по време на която въпросът беше обсъден нефорално между съветниците. След нея кметът оттегли предложението си и обеща да бъдат разгледани и други възможности за осигуряване на средства.

Това не е първото добро предложение от политическата група на ГЕРБ, но за пръв път мнозинството се съобрази с направените от тях бележки.

Теодора Кирякова

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини